Påskmiddag: Vad som ska finnas med på påskbordet
Det många förknippar allra mest med påsken, förutom påskäggen, är förstås påskmiddagen. Men vad har man egentligen på påskbordet? Det går vi igenom här.
Vad har man på påskbordet?
Påskbordet skiljer sig inte överdrivet mycket från julbordet, men istället för julskinka äter många lamm. Många favoriter återkommer dock: musten kallar vi påskmust istället för julmust, och många rätter är självklara såväl på julbordet som på påskbordet.
Exakt vad man ställer på påskbordet varierar förstås, men här är de vanligaste rätterna:
- Sill
- Rökt lax
- Gravad lax
- Ägg/ägghalvor
- Lamm
- Potatis
- Janssons frestelse
- Potatisgratäng
- Köttbullar
- Prinskorvar
- Påskmust
- Påsktårta
- Snaps
När brukar man bjuda på påskmiddag?
Det vanligaste är att man äter påskmiddag på påskafton, det vill säga lördagen efter långfredagen. Med det sagt är det fritt fram att äta påskmiddag när man vill under påsken.
Påsken är en rörlig högtid, vilket innebär att den infaller olika datum varje år. I år infaller den 6-10 april, och påskafton är den 8 april. Detta innebär alltså att om du äter påskmiddag på just påskafton så är det den 8 april det är dags att plocka fram alla goda rätter.
Förutom att vi äter påskmiddag på påskafton så hör även andra påsktraditioner till denna dag, till exempel påskäggen och eventuell påskäggsjakt. De som går påskkärring gör det antingen på påskafton eller på skärtorsdagen, beroende på vart i landet man bor.
Varför äter vi ägg under påsken?
Det vi förknippar allra mest med påskbordet är förmodligen äggen, och det har länge varit så. Anledningen till detta går långt tillbaka, då Sverige var katolskt och ägg var förbjudet att äta under den 40 dagar långa fastan. När fastan äntligen var över, lagom till påsk, så åt man därför desto fler.
Ägg är även en symbol för pånyttfödelse och liv, vilket gör att de markerar påskens budskap om uppståndelsen.
Hur mycket äter vi under påsken?
Vi har en tendens att äta extremt mycket mat under högtider, och påsken är knappast ett undantag. Framför allt ägg, sill, påskmust och godis äter vi mängder utav. Så här mycket äter vi i Sverige under påsken:
- Vi konsumerar cirka 32 miljoner ägg under påskafton.
- Vi äter ungefär 1500 ton sill.
- Det säljs ungefär 12 miljoner påskmust.
- Under påsken äter vi cirka 1 kg lösgodis per person.
Artikelbild: Envato.com