Vardagsproblem: Lösningar på vanliga utmaningar när man har småbarn

Att ha barn, och kanske framför allt småbarn, innebär ett flertal utmaningar som man måste ta sig an. Ibland känns utmaningarna för stora, eller omöjliga att lösa. Det finns alltid en lösning, det gäller bara att hitta den. Här kommer några lösningar på fyra vanliga problem under småbarnsåren.

1. Tiden räcker inte till

Det är inte konstigt, och knappast ovanligt, att känna att timmarna inte räcker till. Har man flera barn så kanske man känner att man inte hinner ge alla så mycket uppmärksamhet som man skulle behöva, men även med ett barn kan det vara svårt att hitta tid till allt som ska göras – städa, tvätta, ta hand om barn osv.

Lösning: Prioritera bort oviktiga saker

För det första, svaret är nästan alltid att prioritera rätt. Här beror det dock på vad du inte hinner med och varför, förstås. Se om det finns något du kan lägga mindre tid på. Kom också ihåg att man inte behöver ha ett fläckfritt hem när man har småbarn, så om städningen tar all tid kanske du kan sänka kraven.

Lösning 2: Be om hjälp

En annan lösning kan vara att helt enkelt be om hjälp. Även om det finns människor som gärna ställer upp kan det vara svårt att faktiskt be om hjälp. Kanske kan den andra föräldern hjälpa till mer, eller kanske finns det mor- eller farföräldrar som kan vara barnvakt.

2. Barnen som tjatar

Ofta kommer en, eller flera, perioder där barnet är tjatigare än annat. Där ett nej inte är ett godtagbart svar, utan leder till skrik och bråk. Alla föräldrar har förmodligen upplevt det.

Lösning: Välj dina strider

Tyvärr finns det sällan en magisk lösning på detta, som får allt tjat att upphöra. Det finns dock en hel del man kan testa, som kan göra det bättre.

  1. Att vara konsekvent och ge det tid är första steget.
  2. Något annat som faktiskt kan fungera väldigt bra är att välja sina strider – fråga dig om det är värt det, och om du måste säga nej till just detta. Att låta barnen få som de vill ibland betyder inte att man är en dålig förälder, tvärtom kan det minska tjatet vilken kan göra att man blir en bättre förälder.
  3. Och slutligen, säg inte bara ”nej” utan förklara varför det är nej.

3. Stressiga morgnar

Väldigt många föräldrar känner väl till dessa stressiga mornar när man ska iväg till skolan eller förskolan, och jobbet. När alla ska hinna bli klara med frukost, påklädning och tandborstning i tid. För en del fortsätter stressen hela dagen men hämtningar, lämningar, eventuella aktiviteter, matlagning, badning och läggning.

Lösning: Gå upp tidigare än barnen

Se över situationen, och fundera om det finns något du kan ändra på. Tydliga rutiner kan hjälpa alla i familjen. Det kan hjälpa att du som förälder går upp först, gör dig själv redo och därefter väcker du barnen och hjälper dem.

4. Jag prioriterar bort min hälsa

Väldigt många föräldrar känner att de inte har tid att prioritera sin hälsa under småbarnsåren. Detta trots att försämrad hälsa i längden ofta leder till att det blir svårare att klara av, eller orka med, att ta hand om barnen och allt annat som behöver göras.

Lösning: Inkludera barnen och prioritera dig själv

Även här beror det förstås på vad som är problemet. Handlar det om att man inte går till läkaren trots att man behöver det, eller att man har dåliga vanor för att träning och liknande tar för mycket tid? Om det är det sistnämnda kan lösningen vara att inkludera barnen. Du måste inte träna på gym, utan kan lika gärna träna hemma – låt barnen vara med.

Att äta hälsosammare är också en bra idé, eftersom det gynnar barnen också. Handlar det om att man skjuter upp läkarbesök så är svaret helt enkelt: Boka tid, och gå dit. Oavsett om du behöver be om barnvakt eller till och med ta med barnet. Nödvändiga läkarbesök ska aldrig skjutas upp eller prioriteras bort.

Läs också

  1. 10 nyttiga och snabba mellanmål
  2. Barn avråds från att äta riskakor – innehåller höga halter av cancerframkallande ämnet arsenik
  3. Kom tillbaka i rutinerna – 7 tips
  4. Barn med dålig matlust? 8 tips för att öka matglädjen hemma!
  5. 8 meningar ALLA småbarnsföräldrar vill höra
/
stats