Forskning: Varför gäspar vi?

Gäspningar är något som vi alla gör, oavsett om vi är trötta eller inte. Men varför gör vi det egentligen? Det är en fråga som har fascinerat människor i århundraden. I den här artikeln ska vi ta en närmare titt på varför vi gäspar och vad forskningen säger om det.

Teorier och forskning om varför vi gäspar

Det finns många teorier om varför vi gäspar. En teori är att vi gäspar för att öka syretillförseln till hjärnan. När vi gäspar vidgar vi våra lungor och andas in mer syre. Detta kan öka blodflödet och syretillförseln till hjärnan, vilket kan göra oss mer alerta och hjälpa oss att hålla oss vakna.

En annan teori är att gäspningar hjälper oss att reglera kroppstemperaturen. När vi gäspar öppnar vi våra munnar och andas in kallare luft, vilket kan sänka temperaturen i hjärnan och kroppen.

Forskningen visar också att gäspningar kan vara en reaktion på trötthet och stress. När vi är trötta eller stressade kan hjärnan signalera kroppen att gäspa för att få oss att slappna av och lugna ner oss.

Är gäspningar smittsamma?

En annan intressant fråga är om gäspningar är smittsamma. Svaret är ja! Forskningen visar att när vi ser någon annan gäspa kan det trigga vår egen gäspning. Detta kallas för ”smittsam gäspning” och det är en naturlig reaktion hos människor och vissa djur.

Naturlig kroppsreaktion

Gäspningar är en naturlig kroppsreaktion som vi alla gör. Forskningen visar att vi gäspar för att öka syretillförseln till hjärnan, reglera kroppstemperaturen och som en reaktion på trötthet och stress. Dessutom är gäspningar smittsamma och kan trigga gäspningar hos andra människor och djur. Nu när du vet varför vi gäspar kan du förhoppningsvis slappna av och njuta av din nästa gäspning utan oro!

Läs också

  1. 10 nyttiga och snabba mellanmål
  2. 15 saker du vill veta om förlossningen – innan det är dags
  3. 22 frågor som reder ut – är ditt barn högkänsligt?
  4. 3 tips på goda och nyttiga mellanmål
  5. 25 roliga saker att göra utomhus med barnen
/
stats