”Socker är som grus i barnens maskineri”
Socker påverkar barn på flera sätt. Förutom att socker är fritt från näring skadar det tänderna. Vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm som står bakom böcker som ”Ett sötare blod”, ”Det sötaste vi har” och ”Stora boken om mat och barn” jämför socker med att hälla grus i barnens maskineri.
– 120 gram godis innehåller ungefär samma mängd energi som tre grillkorvar med två kokta potatisar, två broccolibuketter och tre morotsstavar, säger Ann Fernholm.
Foto: Stefan Tell
”Som att hälla grus i maskineriet”
Den viktigaste anledningen till varför vi måste minska på mängden socker till våra barn är att det är fritt från näring. Socker är en ren kemisk substans. Alla vitaminer, antioxidanter och fibrer försvinner när industrin raffinerar fram sockret från betor och sockerrör. Vitaminer, mineraler och antioxidanter fungerar som smörjmedlet i vårt molekylära maskineri, det är oljan som får molekylerna att utföra sitt jobb.
– När barn äter väldigt mycket socker är det som att vi häller grus i maskineriet. I ”Stora boken om barn och mat” ger vi ett exempel: Femåriga Nadja får köpa femton bitar plockgodis på lördagen. Hon tar några riktigt stora bitar: hallon– och lakritsdöskallar, en jordgubbskabel och colaflaskor. Andra bitar är lite mindre. När kassören väger godiset blir det 120 gram och det kostar 12 kronor. Äter Nadja allt detta godis får hon i sig en mer än en fjärdedel av sitt dagsbehov av kalorier, men utan den näring hon behöver. Faktum är godiset innehåller ungefär samma mängd energi som tre grillkorvar med två kokta potatisar, två broccolibuketter och tre morotsstavar, säger Ann Fernholm.
Läs också: ”Så mycket godis får våra barn”
Ungefär en tiondel av alla unga har fettlever i USA
Förutom att socker är fritt från näring, skadar det tänderna. Ju mindre socker vi äter, desto mindre är risken för karies. Dessutom omsätts en del av sockret i levern. När vi äter stora doser socker börjar levern tillverka fett, och en del forskare tror nu att detta kan vara ett skäl till varför problem med fettlever ökar bland barn.
– Fettlever var tidigare något man förknippade med alkoholism, men nu har ungefär en tiondel av alla unga fettlever i USA. Den som har fettlever har ökad risk för bland annat typ 2-diabetes, levercancer och hjärt-kärlsjukdom.
Så mycket socker äter barn idag
De undersökningar som finns visar att barn i genomsnitt får i sig 13-14 procent av sina kalorier från tillsatt socker, vilket är mer än vad Livsmedelsverket rekommenderar.
– Livsmedelsverkets maxgräns är 10 procent av alla kalorier. WHO rekommenderar dessutom att vi halverar den mängden, till 5 procent av alla kalorier. De minskar sannolikt risken för att barnen ska få hål i tänderna. För barnens hälsas skulle borde vi alltså radikalt minska på mängden sötsaker som vi ger dem, säger Ann.
Läs också: 7 recept utan tillsatt socker
Varför tror du att vi ger våra barn mer socker än någonsin fast vi vet att det inte är bra?
– Därför att många barn älskar socker, och för att vi vänjer dem vid den söta smaken från en tidig ålder. I ”Stora boken om barn och mat” skriver vi om hur viktigt det är att smakträna bebisar så att de vänjer sig vid till exempel mer beska och sura smaker. Den barnmat som finns att köpa är dock ofta söt i smaken. Sedan är det jobbigt att alltid säga nej till omgivningens frestelser. Säger du ja till en glass i affären kommer du gå hem med en sprudlande prins, istället för ett minimonster som högljutt skriker att du är dum, dum, dum och som du måste bära för att komma någonvart. Det obarmhärtiga är att vi föräldrar måste ta striden mot sockret. Det kan vara galet jobbigt, men många barn är kloka. Förklarar vi vuxna varför vi säger nej, har barn en större förståelse för våra beslut.
Anns 5 bästa tips för att dra ner på sockret
1. Släng ut läsken ur hemmet och ge barnet vatten eller mjölk att dricka. Servera inte juice till vardags, utan låt det bli festdricka istället för läsk.
2. Begränsa godiset radikalt. Köp aldrig mer än 5-6 normalstora godisbitar till ditt barn.
3. Läs innehållsförteckningen på det du handlar och lär dig sockrets alla namn.
4. Se över frukosten och mellanmålen. I smaksatta mjölkprodukter och i frukostflingor döljer det sig ofta mycket socker.
5. Halvera mängden socker i receptet när du bakar.