500 g fast potatis 1 gul lök 2 msk olivolja 6 ägg 100 g Västerbottensost, riven ½ tsk salt ¼ tsk svartpeppar ca 1 ½ dl crème fraîche ca 80 g löjrom eller stenbitsrom ¼ rödlök, finhackad
hackad gräslök och gräslöksblommor till garnering
Gör såhär: Värm ugnen till 175 grader.
Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten i ca 10 minuter. Låt svalna något och skär i tärningar.
Skala och hacka lök. Fräs i 1 msk olivolja i några minuter i en gjutjärnspanna, ca 24 cm i diameter. Lägg löken åt sidan. Värm 1 msk olivolja utan att rengöra pannan och stek potatisen tills den börjar få färg.
Vispa äggen och rör ner löken, ost, salt och peppar. Häll ner äggblandningen i stekpannan och rör om med potatisen. Ställ in stekpannan i ugnen och grädda i 20-25 minuter. Ta ut stekpannan och låt svalna. Tänk på att handtaget är varmt!
Skär frittatan i tårtbitar och lägg en klick crème fraîche på varje bit. Toppa med löjrom och rödlök. Garnera med hackad gräslök. Kan serveras varm eller kall, gärna med en fräsch sallad.
Du behöver: valfria ätbara blommor kryddblad bitar av frukt
Gör såhär: Lägg små ätliga blommor, kryddblad, bär eller bitar av frukt i islådan. Fyll med vatten och frys in. Lägg de fina isbitarna i ett glas eller en kanna med vatten eller någon annan läskande dryck.
Du behöver: ca 800 g färskpotatis salt och svartpeppar dill och citronskivor till garnering
Inkokt lax ca 800 g laxfil. utan skinn 1 1/2 liter vatten 1 msk ättiksprit (12 %) 1 msk salt 2 lagerblad 5 vitpepparkorn 5 dillkvistar
Picklade grönsaker 1/2 rödlök 2 morötter 150 g gurka 10 rädisor 150 g blomkål 3 dl vatten 2 dl strösocker 1 dl ättiksprit (12 %) 6 kryddpepparkorn 1 lagerblad 1/2 tsk gula senapsfrön 1/2tsk salt
Dillsås 2 dl majonnäs 2 dl gräddfil 1 msk skånsk senap ca 1/2 dl hackad dill salt och vitpeppar
Gör såhär: Börja med de picklade grönsakerna genom att skala och skiva rödlök och morötter. Kärna ur och skiva gurkan. Skär rädisorna i klyftor och bryt blomkålen i mindre buketter. Koka moroten i lättsaltat vatten i 8 minuter. Låt blomkålen koka med de sista 4 minuterna. Spola grönsakerna kalla.
Koka upp vatten, socker, ättiksprit, kryddpeppar, lagerblad, senapsfrön och salt. Låt lagen kallna. Varva alla grönsaker i en burk eller bunke och håll på lagen. Låt dra i minst 3 timmar före servering.
Skär laxen i portionsstora skivor. Koka upp vatten, ättiksprit och kryddor i en stor kastrull. Låt sjuda i några minuter. Lägg ner laxbitarna i lagen, koka upp igen och ta sedan av kastrullen från plattan. Låt laxen svalna i sin lag.
Rör ihop ingredienserna till dillsåsen. Smaka av med salt och vitpeppar.
Koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt svalna något. Skär i bitar och blanda försiktigt med de picklade grönsakerna. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp laxen på tallrikar eller på ett stort fat. Garnera med färsk dill och citronskivor.