Barnkalas? Här är 9 tips på presenter att ge

Det här med att köpa present till barnkalas hos ditt barns kompis är inte helt lätt. Vad ska man köpa och vad är en rimlig summa att lägga?

Enligt en undersökning genomförd av Nordea 2011, lade svenskarna 27,8 miljarder kronor på presenter till barn. Då var man villig att lägga mellan 160–200 kronor på en present till barnkalas hos en av sina barns kompisar. Men Mats Danielsson, föreläsare i vett och etikett under namnet Etikettdoktorn, och den nu avlidne folkvettsexperten Magdalena Ribbing ansåg i en undersökning gjord av Metro 2008, att det gott och väl räckte med att lägga mellan 20-50 kronor på en present. Ett tips kan vara att prata ihop sig med de andra föräldrarna till en gemensam hållning.

Läs också: “Så blir du världens bästa förälder – 8 tips”

Mats Danielsson menar också att man som förälder till födelsedagsbarnet kan skriva på inbjudan att det inte ska vara några presenter alls, om så önskas. Ett annat alternativ är att skriva ett högsta pris på en present, till exempel” Vill du ge Nils en present så får den inte kosta mer än 25 kronor”.

Läs också: “15 saker du kan göra för att få ditt barn att le idag”

Presenttips till barn mellan 3 och 5 år

Upptäckaråldern! Nu tycker barnen tycker det är roligt att prova nya saker och finmotoriken är som gjort för att pyssla.

 1. Utklädningskläder eller något som kan öka på samlingen – en rolig hatt kanske?
 2. Pysselmaterial som silkespapper, klistermärken, band, piprensare med mera
 3. Pennor och ritböcker
 4. Pärlor och pärlplattor
 5. Böcker är alltid en uppskattad present. Det finns även faktaböcker för barn med mer nischat intresse. Eller varför inte en receptbok? Att baka och skapa i köket är kreativt och utvecklande.

Läs också: “4 glutenfria recept till kalaset”

Presenttips till barn mellan 5 och 7 år

Dags att öka på kunskapsbanken – allt som är skapande och utvecklande är kul! Men det brukar också vara uppskattat med en lite mer skämtsam present som får födelsedagsbarnet att börja skratta.

 1. På sommarhalvåret kan det vara roligt att ge bort ett hopprep, twistband, rockring eller gatukritor.
 2. Sällskapsspel kan vara dyrt men idag finns det ofta mindre, mobila varianter som hittas till en mindre peng. Ett Memory eller ”Fyra i rad” är alltid roligt.
 3. En lite annorlunda present är att ge bort frön, en kruka och jord (det finns ofta färdiga set) med ett kort där det står ”Till busfröet!”.
 4. Varför inte skoja till det lite? Ge bort en pruttkudde, lösmustasch och glasögon eller ingredienser till att göra eget slime.

 

Ska du istället på dop eller på en namngivningsceremoni? Spana då in videon nedan där du får flera tips på presenter som passar att ge då. 

 

Läs också

 1. 10 tips som håller dina barn varma vid utelek
 2. Leka krig på förskolan – ja eller nej?
 3. 10 tips för bättre harmoni i familjen 2020