Svårt att sova? 8 tips som hjälper ditt barn att somna

Svårt att somna när det är dags för läggning? Många barn ligger ofta och vänder och vrider på sig i en evighet i sängen. Ännu fler barn vill inte gå att lägga sig när mamma eller pappa tycker att det är dags och det kan vara svårt att veta hur man faktiskt får barnen i säng i tid. 

8 tips som hjälper när ditt barn har svårt att somna

1. Skapa rutiner

Barn älskar rutiner så försökt att skapa egna sömnrutiner som fungerar för ditt barn. Det kan vara att ni säger god natt till ett speciellt gosedjur och alltid borstar tänderna efter det.

2. Nedvarvningsprocess tidigt

Börja nedvarvningsprocessen i god tid innan själva nattningen. Försök lek lugna lekar efter middagen som får ditt barn att komma ner i varv. Det kan vara svårt att komma till ro och somna om man bara en liten stund innan läggningen har lekt kull eller skuttat runt i soffan.

3. Läs en saga

Läs en bok tillsammans. Det kan vara ett bra sätt att komma ner i varv, både för ditt barn och för dig själv. Barn kan känna av om man som förälder känner sig stressad. Ta god tid på er och läs en eller två sagor innan det är dags för nattning.

4. Låt barnet prata

Många tankar dyker upp när man lägger sig i sängen, så även hos barn. Låt ditt barn prata av sig om dagen som har varit. Se till att verkligen lyssna och se det som ett mysigt tillfälle att umgås.5. Värm lite mjölk

Ett glas eller en flaska med lite mjölk innan det är dags att sova är ett riktigt gammalt husmorsknep som fungerar än idag. Mjölk innehåller aminosyran tryptofan som är ett förstastadium till ämnen som serotonin och melatonin, som påverkar sömnrytmen positivt.

Läs också: 5 tecken på att ditt barn kan sluta sova på dagen

6. Gör sängen till mysigaste platsen

Hur ser din drömsäng ut? Gör sängen till den mysigaste platsen i ditt barns rum. För ditt barn kanske det innebär ett fluffigt täcke eller att alla gosedjur får plats. Eller varför inte sätta upp en sänghimmel så att det blir ombonat och mysigt?

7. Ha en nattlampa

Många barn är rädda för mörkret och tycker att det kan vara obehagligt att rummet är helt nedsläckt. Ett tips kan vara att sätta upp en liten nattlampa med ett svagt sken nära sängen. Det kan göra så att barnet känner sig lugnare och har lättare att somna.

8. Vänd på syftet

Försök att inte säga ”nu måste du sova”. Använd ord som ”du behöver sova för att orka leka imorgon”. Det kan vara bra att försöka vända nattningen till något positivt istället för något som blir en ständig kamp.

Läs också: 19 händelser i vardagen som nästan får dig att tappa det helt

Foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock.com

Läs också

  1. 3 tips som gör vardagen LÄTTARE för en trött mamma
  2. 7 saker du kan göra om du har svårt att somna
  3. 11 morgonrutiner som gör dig mer motiverad