6 giftiga blommor du INTE vill sätta i barnens midsommarkrans
Ingen högtid är väl så förknippad med blommor som midsommar? Fantastiskt vackra är de allra flesta – men flera av de mest populära blommorna kan också innebära direkt livsfara. Vi har listat blommorna du INTE vill sätta i barnens midsommarkrans.
Hortensia
Nej, att knipsa av en hortensiablomma för att piffa upp midsommarkransen med är ingen bra idé. Den här blomman innehåller nämligen cyanid. Dock måste människor få i sig en ganska stor del av blomman för att utgången ska bli dödlig.

Vackra hortensior. Foto: Cristina Ionescu
Sprängört
De här små vita blommorna känner du säkert igen, de dyker nämligen upp lite här och var som ogräs. Blommans gift ger sig på nervsystemet och kan orsaka epileptiska anfall och död, för såväl djur som människor.

Sprängört. Foto: Andrew Park
Rhododendron
Så vacker, så vanlig, men också så farlig om den hamnar i ett barns mun. Råkar man äta en bit blomma, ett blad eller stjälk kan man få buksmärtor, andningsproblem, förlamning, koma – och i allvarliga fall dö.

Rhododendron är vanlig i mångas trädgårdar, men se upp! Den är giftig. Foto: Thomas Hagenau
Anemoner
Kring midsommar brukar säsongen för den vackra anemonen lida mot sitt slut – men har du kvar någon bör du låta den stå utom räckhåll för barnen. Blomman kan ge sveda i munnen, svalget och irritera magen.
Anemoner är vackra och frestande att sätta i kransen. Foto:Irena Socratous
Björnloka
Som tur är passar björnlokans kraftiga utseende kanske inte utmärkt i midsommarkransen – men det kan ändå vara en bra idé att lära sig barnen att hålla sig borta från denna växt. Björnlokan ger nämligen brännskadeliknande symtom som kan kvarstå i veckor och i vissa fall lämna rejäla ärr.
Björnlokan är väldigt stor och svår att missa. Men håll dig borta! Foto: Gerrit Pluister
Fingerborgsblomma
Den här blomman drar lätt blickarna till sig med sitt ståtliga utseende – men är väldigt giftig. På engelska heter den Foxgloves och på latin Digitalis purpurea. Växten innehåller alltså digitalis som, under några hundra år, har använts som behandling mot hjärtsvikt. Att få i sig för mycket av substansen kan ha allvarliga konsekvenser både för barn och vuxna. Effekten kan komma efter flera timmar, och då med illamående, kräkningar, trötthet och rubbningar av hjärtrytmen.
Fingerborgsblomman kan vara en av våra vackraste sommarblommor. Foto: Sopha Changaroon
Läs mer:
Tipspromenad till midsommar: 20 frågor till vuxna och barn
Roliga midsommarlekar att göra med barnen
Källa: Giftinformationscentralen
Artikelbild: Chernyshkova Natalia/Shutterstock