3 vanliga semesterbråk – så löser ni dem
Sommar, semester – och inga som helst problem. Eller? Faktum är att det inte är ovanligt att bråk och tandgnisslan blossar upp när höga förväntningar kombineras med mycket tid nära inpå varandra. LOPPI frågade Emma och Charlotte från FUNKA Psykologi om hur vi bäst löser de tre vanligaste semesterbråken.
FAMILJEGNISSEL #1: ”Semestern skulle ju vara glad och härlig – vi går varandra på nerverna!”
Första semesterdagarna har gått, och ni känner er långt ifrån så harmoniska, energirika och lyckliga som ni förväntat er. Istället för mysigt häng i trädgården och glada utflykter består dagarna snarare av gnäll, gråt och tandagnisslan – och trots att semestern precis har börjat känner du att du klättrar på väggarna och att alla går varandra på nerverna.
PSYKOLOGERNA SVARAR: ”Något i grunden härligt kräver också sin omställningstid”
Frågan om varför hela familjen dippar i början av semestern måste sättas i sitt sammanhang! Veckorna innan har både föräldrar och barn ofta haft ett fullt schema med allt som ska vara klart till den långa ledigheten. Det kan kännas som att vi gasar in i sommaren fulla av energi, medan energin sedan snabbt tar slut när vi får möjlighet till vila. Kroppens gasa-bromsa-system funkar så att arbetsfokuserade perioder behöver följas av återhämtning, och paradoxalt nog är det ofta i de senare som vi kan känna trötthet och till och med bli sjuka. Om man känner till detta, och ger hela familjen en ”break” från sommar och sol-hetsen är mycket vunnet.
Detsamma gäller vår ovana vid att vara tillsammans hela familjen varje minut, som kontrast till vardagen där vi ofta tillbringar mer tid från varandra än tillsammans. Något i grunden härligt kräver också sin omställningstid och ett råd är att fortsätta styra upp olika aktiviteter efter intresse och ålder hos barnen, i alla fall i början av semestern. Att stanna upp och reflektera ger acceptans för situationen som den är, vilket ger möjlighet att välja mer medvetet vad vi faktiskt vill och orkar med.
Läs också: Relationskris eller ”pandemitristess”? Parpsykologen reder ut
FAMILJEGNISSEL #2: ”Alla måsten gör semestern stressigare än vardagen”
Fotbollsläger, strandhäng, släktingar att besöka, vänner att bjuda på grillkvällar, resor till nöjesparker och sightseeing. Plötsligt känns allt det som skulle vara roligt med semestern som ett oöverstigligt berg av måsten som nästan stressar mer än vardagen. Var tog semesterkänslan vägen?
PSYKOLOGERNA SVARAR: ”Välj vad ni ska prioritera, och försök landa tillsammans”
När sommaren kommer räknar vi ofta med att vara fulla av energi, när det i själva verket brukar vara precis tvärtom (se frågan ovan!). Till detta kommer alla projekt och sociala möten som skjutits på till den lååååånga semestern, vilka ofta också kräver mer initiativkraft från oss än den mer rutinbundna vardagen. Lägg samman dessa två och det bildas ett underskott på energi och i nästa steg kanske på glädje inför aktiviteter och människor som vi i vanliga fall uppskattar. Det är då lätt att tänka att det är något fel på en som inte kan glädjas när så mycket kul händer, vilket ytterligare kan spä på känslan av misslyckande.
Hur gör man då för att vända eller helst aldrig hamna i den här negativa spiralen? Rådet är att tillsammans skapa medvetenhet om förutsättningarna och att aktivt välja vad man ska prioritera. I början av semestern, försök att ha som mål att bara landa tillsammans, stämma av era förväntningar på sommaren och var och ens behov och se hur dessa kan läggas samman. Sannolikt är det bättre med färre aktiviteter som verkligen blir givande och bra för just er än att hetsa iväg enligt vännernas planer eller sommarbilagors alla råd om hur du får den perfekta familjeresan, aktiverar dina barn bäst och så vidare. Det kallas ju faktiskt semester av en anledning!
Läs också: Så undviker du att ditt barn drabbas av sekundär drunkning
FAMILJEGNISSEL #3: ”Alla i familjen vill göra olika saker!”
Semestern är här och som från ingenstans blir det uppenbart att ni har helt olika förväntningar och önskemål kring vad som komma skall. En vill gärna passa på att ta det lugnt och tillbringa lata dagar i hängmattan medan en annan vill åka på roadtrip och hinna med så mycket som möjligt. Vad ska vi göra?
PSYKOLOGERNA SVARAR: ”Det är okej att göra saker på varsitt håll!”
Kompromissa och försök tillgodose bådas behov på ett rimligt sätt. Sätt er ned med almanackan och planera hur ni ska lägga upp det, prioritera. Det är okej att göra saker på varsitt håll och kanske till och med nödvändigt ibland. Det kanske t ex finns något som är jätteviktigt för den ena men som känns outhärdligt för den andra. Men se så klart även till att ha tid tillsammans och för varandra. Om ni har barn – se till att semester inte enbart blir fylld av barnaktiviteter utan blanda upp med sådant som ni vuxna uppskattar eller som hela familjen kan ha behållning av. Och sänk kraven, i många fall är det det enkla som är det mest uppskattade.
Artikelbild: Daniel Jedzura/ Shutterstock
Mer: