Så undviker du att ditt barn drabbas av sekundär drunkning

På sommaren tillbringar vi mer tid nära vattnet och risken för olyckor ökar. Att det gäller att vara uppmärksam och aldrig släppa fokus från barnen kan inte sägas nog många gånger. 

Kanske har du läst tragiska historier om barn som trots att de överlevt en badolycka senare avlider eller blir mycket sjuka. Tyvärr kan det hända och det gäller att inte bara vara uppmärksam på badplatsen utan även efter badet om du vet med dig att ditt barn hamnat under ytan ofrivilligt och fått i sig vatten.

 

Att vara med om en drunkning

Har barnet ofrivilligt hamnat under vattenytan och svalt vatten har det varit med om en drunkning. Du ska alltid ta kontakt med en läkare som får göra en bedömning av situationen. Misstänker läkaren att barnet svalt havsvatten bör du kolla upp barnet. Den medicinska termen på sekundär drunkning är lungödem och det är ett tillstånd där vätska sipprar ut i lungblåsorna.

Läs också: 6 tips för att undvika olyckor på studsmattan

Var uppmärksam på symptom

Ett barn som drabbats av sekundär drunkning kommer få symptom som hosta, snabb andning, trötthet och blekhet. Det tydligaste tecknet är ofta att barnet blir väldigt trött och andas häftigt. Det beror på att lungorna kämpar med att ta upp tillräckligt med syre.  Har ditt barn hamnat under vatten och sedan hostar vatten, gurglar och eller är blå om läpparna ska ni inte åka hem och lägga er utan ringa en ambulans. Dock är det inte så att om ni badat och haft roligt så kommer du kunna dö om den vecka pga vatten i lungorna, det är en myt.

Kom ihåg:

  • Lämna aldrig ett barn ensamt nära vatten! Små barn har inte fullt utvecklat balanssinne och ramlar lätt och kan därmed hamna under vattenytan även på grunt vatten.
  • Om ditt barn har varit med om en drunkningsolycka ska du alltid ta dem till sjukhuset. Även om du tycker barnet verkar må bra efteråt kan det ha vatten kvar i lungorna som gör stor skada.
  • Håll konstant uppsikt över barnen i vattnet
  • Lär dem att simma så tidigt som möjligt
  • Lägg bort mobilen
  • Använd er av en pinne eller något annat föremål om ni är flera som “ska hålla koll”. På så sätt riskerar ni inte att tappa fokus för att ni glider djupt in i något samtal, den som håller i pinnen har blicken fokuserad på barnen. Byt ofta så tappar ni inte fokus.

Läs också: Så kan du undvika drunkningsolyckor i sommar