17 recept till midsommar
Systrarna Eisenman är nya bloggare på LOPPI och delar med sig av härliga recept i sin blogg. Här har de skapat en lista med 17 perfekta recept för midsommarhelgen. Du hittar allt från tilltugg, kylda soppor, inlagd sill, varmrätter till desserter och tårtor.
Frittata med västerbottenost toppad med löjrom
Du behöver:
Till ca 8 bitar
500 g fast potatis
1 gul lök
2 msk olivolja
6 ägg
100 g Västerbottensost, riven
½ tsk salt
¼ tsk svartpeppar
ca 1 ½ dl crème fraîche
ca 80 g löjrom eller stenbitsrom
¼ rödlök, finhackad
hackad gräslök och gräslöksblommor till garnering
Gör såhär:
Värm ugnen till 175 grader.
Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten i ca 10 minuter. Låt svalna något och skär i tärningar.
Skala och hacka lök. Fräs i 1 msk olivolja i några minuter i en gjutjärnspanna, ca 24 cm i diameter. Lägg löken åt sidan. Värm 1 msk olivolja utan att rengöra pannan och stek potatisen tills den börjar få färg.
Vispa äggen och rör ner löken, ost, salt och peppar. Häll ner äggblandningen i stekpannan och rör om med potatisen. Ställ in stekpannan i ugnen och grädda i 20-25 minuter. Ta ut stekpannan och låt svalna. Tänk på att handtaget är varmt!
Skär frittatan i tårtbitar och lägg en klick crème fraîche på varje bit. Toppa med löjrom och rödlök. Garnera med hackad gräslök. Kan serveras varm eller kall, gärna med en fräsch sallad.
Somriga isbitar
Foto: Ulrika Ekblom
Du behöver:
valfria ätbara blommor
kryddblad
bitar av frukt
Gör såhär:
Lägg små ätliga blommor, kryddblad, bär eller bitar av frukt i islådan. Fyll med vatten och frys in. Lägg de fina isbitarna i ett glas eller en kanna med vatten eller någon annan läskande dryck.
Inkokt lax med picklade grönsaker och dillsås
Foto: Ulrika Ekblom
Du behöver:
ca 800 g färskpotatis
salt och svartpeppar
dill och citronskivor till garnering
Inkokt lax
ca 800 g laxfil. utan skinn
1 1/2 liter vatten
1 msk ättiksprit (12 %)
1 msk salt
2 lagerblad
5 vitpepparkorn
5 dillkvistar
Picklade grönsaker
1/2 rödlök
2 morötter
150 g gurka
10 rädisor
150 g blomkål
3 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl ättiksprit (12 %)
6 kryddpepparkorn
1 lagerblad
1/2 tsk gula senapsfrön
1/2tsk salt
Dillsås
2 dl majonnäs
2 dl gräddfil
1 msk skånsk senap
ca 1/2 dl hackad dill
salt och vitpeppar
Gör såhär:
Börja med de picklade grönsakerna genom att skala och skiva rödlök och morötter. Kärna ur och skiva gurkan. Skär rädisorna i klyftor och bryt blomkålen i mindre buketter. Koka moroten i lättsaltat vatten i 8 minuter. Låt blomkålen koka med de sista 4 minuterna. Spola grönsakerna kalla.
Koka upp vatten, socker, ättiksprit, kryddpeppar, lagerblad, senapsfrön och salt. Låt lagen kallna. Varva alla grönsaker i en burk eller bunke och håll på lagen. Låt dra i minst 3 timmar före servering.
Skär laxen i portionsstora skivor. Koka upp vatten, ättiksprit och kryddor i en stor kastrull. Låt sjuda i några minuter. Lägg ner laxbitarna i lagen, koka upp igen och ta sedan av kastrullen från plattan. Låt laxen svalna i sin lag.
Rör ihop ingredienserna till dillsåsen. Smaka av med salt och vitpeppar.
Koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt svalna något. Skär i bitar och blanda försiktigt med de picklade grönsakerna. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp laxen på tallrikar eller på ett stort fat. Garnera med färsk dill och citronskivor.
Servera med potatis, grönsaker och dillsås.
Lakritsmarängtårta med citronkräm, jordgubbar och limesocker
Äkta amerikansk cheesecake
Fler härliga recept till midsommar:
Matjesillmacka med potatis, karamelliserad lök, gräddfil och gräslök
Löjromscheescake med räkor
Mormor Gretas inlagda sill
Fisk och sommargrönt i foliepaket
Pancettainlindad fläskfilé med salvia och vitlök
Rödbets- och pepparrotsgravad lax
Grillad lammracks med svensk pesto, färskpotatis och sparris
Sommarsval avokado- och grapefruktsoppa
Midsommarmacka med matjesill
Chokladdoppade jordgubbar
Fruktsallad i vattenmelonkorg
Tårta med mandelmarängbotten, färskostmousse och jordgubbar