14 fina namn som fortfarande är ovanliga i Sverige

16 fina namn som fortfarande är ovanliga i sverige

Alice och William – det är de två förnamn som flest barn fick förra året. Men det finns några superfina namn som är så pass ovanliga att de nästan fallit i glömska.

Modemagasinet Elle sammanställde förra veckan en lista över fina förnamn som fortfarande är ovanliga i Sverige. Om ni går i namntankar och är sugna på fina namn som bärs av färre än 200 personer – spana in våra 14 favoriter här!

Ovanliga pojknamn:

1. Cedric

Cedric betyder ”hövding” och är ett brittiskt mansnamn som introducerades i Walter Scotts bok ”Ivanhoe” genom karaktären Cedric Saxaren. Endast 190 personer bär namnet idag.

2. Flynn

Namnet kommer ursprungligen från det irländska språket och betyder ”son av den rödhårige”. Bara 48 personer i Sverige heter Flynn.

3. Balthazar

Namnet kanske var Shakespeare’s personliga favorit med tanke på att det dykt upp på hela fyra av hans pjäser. Ursprungligen kommer namnet från Grekland och 122 personer i Sverige heter det idag.

4. Ezra

I Sverige är namnet inte så vanligt, men desto vanligare i engelsktalande länder. Ezra kommer från hebreiskan och betyder ”hjälp”. Namnet nämns också i bibeln. 131 personer heter det i Sverige.

Läs också: “De namnen fick flest nyfödda 2017 – senaste listan”

5. Milio

Milio betyder ”efterlängtad kärlek” och 116 personer bär idag namnet.

6. Emmett

Namnet är av tyskt, hebreiskt och engelskt ursprung och betyder ”universell”. Namnet tros ha fått sig en skjuts när en av karaktärerna i ”Twilight” bar namnet. 134 personer i Sverige bär namnet.

7. Milas

Milas betyder ”min älskade” och härstammar från grekiska mytologin. Det finns även en stad i Turkiet som heter Milas. 48 personer i Sverige har fått namnet.

Läs också: 20 vanliga namn INGET barn fick 2017″

Ovanliga flicknamn:

1. Minni

Ett finskt namn som är ovanligt i Sverige. Det tros vara en förkortning av namnet Vilhemina. 85 personer i Sverige heter Minni.

2. Aimeé

En franskt variant av det engelska namnet Amy. Uttals ”e-me”. Antal personer som idag bär namnet är 158.

3. Svala

Ett fornnordiskt och isländskt namn som även delar namn med en fågelart. 96 personer heter Svala i Sverige.

4. Fenja

Det var namnet på två jättinnor i sagan ”Grottesången” och har sitt ursprung i den nordiska mytologin. Endast 39 personer heter Fenja idag.

5. Helia

Helia är den feminina formen av Helios och betyder ”sol”. Namnet har sitt ursprung i den grekiska mytologin och bärs idag av 80 personer.

Läs också: “Namnen som gör ditt barn framgångsrik”

6. Vienna

Det engelskspråkiga namnet på Österrikes huvudstad Wien. Men det var även ett flicknamn som användes redan på 1400-talet i Italien. 55 personer heter Vienna i Sverige idag.

7. Altea

Namnet har grekiskt ursprung och betyder ”helande”. Att stava Altea med ett h, Althea, är vanligare och den stavningen har 320 kvinnor i Sverige. Den enklare stavningen bärs av 138 stycken.

Men det finns en hel del saker att tänka på innan du väljer namn till bebisen. Se vad i videon nedan.

Läs också

  1. 12 tips alla föräldrar behöver
  2. 7 superkrafter du får som förälder
  3. 10 misstag alla nybörjarföräldrar gör