14 fina och ovanliga pojk- och flicknamn i Sverige

Fina och ovanliga pojk- och flicknamn

Vill du ge ditt barn ett unikt eller ovanligt namn? Att hitta fina och ovanliga pojk- och flicknamn 2020 kan vara klurigt men det finns några superfina namn som är så pass ovanliga att de nästan fallit i glömska. Har du hört dessa? 

Modemagasinet Elle sammanställde förra veckan en lista på fina och ovanliga pojk- och flicknamn som fortfarande är ovanliga i Sverige. Om ni går i namntankar och är sugna på fina namn som är unika – spana in våra 14 passande namn på barn här! Vad betyder namnet egentligen? Svaret får du i listan. 

 

14 ovanliga pojk- och flicknamn i Sverige:

 

Ovanliga och unika pojknamn:

1. Cedric
Cedric betyder ”hövding” och är ett brittiskt mansnamn som introducerades i Walter Scotts bok ”Ivanhoe” genom karaktären Cedric Saxaren. Endast 190 personer bär namnet idag.

2. Flynn
Namnet kommer ursprungligen från det irländska språket och betyder ”son av den rödhårige”. Bara 48 personer i Sverige heter Flynn.

3. Balthazar
Namnet kanske var Shakespeare’s personliga favorit med tanke på att det dykt upp på hela fyra av hans pjäser. Ursprungligen kommer namnet från Grekland och 122 personer i Sverige heter det idag.

4. Ezra
I Sverige är namnet inte så vanligt, men desto vanligare i engelsktalande länder. Ezra kommer från hebreiskan och betyder ”hjälp”. Namnet nämns också i bibeln. 131 personer heter det i Sverige.

5. Milio
Milio betyder ”efterlängtad kärlek” och 116 personer bär idag namnet.

6. Emmett
Namnet är av tyskt, hebreiskt och engelskt ursprung och betyder ”universell”. Namnet tros ha fått sig en skjuts när en av karaktärerna i ”Twilight” bar namnet. 134 personer i Sverige bär namnet.

7. Milas
Milas betyder ”min älskade” och härstammar från grekiska mytologin. Det finns även en stad i Turkiet som heter Milas. 48 personer i Sverige har fått namnet.

Läs också: pte sonen efter det lyxiga champagnemärket


Ovanliga och unika flicknamn:

1. Minni
Ett finskt namn som är ovanligt i Sverige. Det tros vara en förkortning av namnet Vilhemina. 85 personer i Sverige heter Minni.

2. Aimeé
En franskt variant av det engelska namnet Amy. Uttals ”e-me”. Antal personer som idag bär namnet är 158.

3. Svala
Ett fornnordiskt och isländskt namn som även delar namn med en fågelart. 96 personer heter Svala i Sverige.

4. Fenja
Det var namnet på två jättinnor i sagan ”Grottesången” och har sitt ursprung i den nordiska mytologin. Endast 39 personer heter Fenja idag.

5. Helia
Helia är den feminina formen av Helios och betyder ”sol”. Namnet har sitt ursprung i den grekiska mytologin och bärs idag av 80 personer.

6. Vienna
Det engelskspråkiga namnet på Österrikes huvudstad Wien. Men det var även ett flicknamn som användes redan på 1400-talet i Italien. 55 personer heter Vienna i Sverige idag.

7. Altea
Namnet har grekiskt ursprung och betyder ”helande”. Att stava Altea med ett h, Althea, är vanligare och den stavningen har 320 kvinnor i Sverige. Den enklare stavningen bärs av 138 stycken.

Foto: FamVeld / Shutterstock.com

Har du ytterligare tips på fina och ovanliga pojk- och flicknamn ? Dela gärna med dig av dem.

Ta del av fler ovanliga namn på www.svenskanamn.se

Läs också: ”10 könsneutrala namn som fungerar internationellt”

Läs också

  1. 10 värdefulla tips som alla föräldrar behöver
  2. 7 superkrafter du får som förälder
  3. 10 misstag alla nybörjarföräldrar gör – känner du igen dig?