10 könsneutrala namn som fungerar internationellt

Allt fler väljer att ge sina barn könsneutrala namn. Att komma på ett unisex namn som fungerar internationellt är inte det lättaste.

Namn som Charlie och Kim har länge varit populära namn på både flickor och pojkar. Vi har hittat fler fina och könsneutrala namn som passar internationellt. Låt dig inspireras av våra favoritnamn i listan nedan.

Könsneutrala namn gynnar karriären

Emilia Aldrin, universitetslektor i svenska språk vid högskolan i Halmstad berättar att könsneutrala namn gynnar karriären. kvinnor som bär ett unisexnamn kan ha lättare att komma in på mansdominerande arbetsplatser. Amerikansk forskning visar att Emilia Aldrins teori stämmer. Kvinnor med namn som exempelvis Cameron och Jan har mer framgångsrika juristkarriärer än dem kvinnor med typiskt kvinnliga namn, skriver forskning.se

I listan här nedan hoppas vi kunna ge dig inspiration på könsneutrala namn. 

10 könsneutrala namn som fungerar internationellt

1.Billie 

Billie är en förkortning av Wilhelmina, William, eller Wilhelm, namn som i sin tur består av en kombination av germanska ord för vilja och hjälm. Namnet signalerar alltså stark vilja kombinerat med starkt skydd. Namnet betyder även vacker.

2. Eli

Eli är ett personnamn. I Sverige är Eli vanligast som mansnamn. I Norge är det ett kvinnonamn. 2006 hette 8 740 norska kvinnor Eli. Eli är ursprungligen ett hebreiskt namn. Namnet kommer även från Danmark där det bildades som en variant av Elle, vilket har sitt ursprung i de grekiska orden Elene, «fackla», eller Elios, «sol».

3. Lo

Lodjur, lo eller lokatter (Lynx) är ett släkte inom familjen kattdjur. I Sverige avser man främst arten europeiskt lodjur (Lynx) med detta namn. Lodjurets fornnordiska namn var Göpan, vilket lever kvar i Västvärmland, Värmland samt det jamska och norska namnet Gaupe. I Spanien används namnet som diminutiv av Lolita eller Dolores. Lo kan även ses som en kortform av Loke, Love eller Lova.

4.Paris

Som man nästan kan gissa sig till, så kommer namnet Paris från det vackra namnet på Frankrikes huvudstad. Namnet är likt ett ord som på persiska betyder Ängel. Frankrikes huvudstad har fått sitt namn ifrån en keltisk stam som hette Parisii. Paris, med betoningen på a, är en trojansk prins i grekisk mytologi. Källa: Behindthename.com

5. Lee

Fritt översatt från Gammel Engelskans ”Leah” som betyder Meadow, dvs äng/fält på svenska.

6.Jackie

Jackie är ofta ett smeknamn till Jacquline eller Jack. Formel 1-världsmästaren (1969, 1971, 1973) Jackie Stewart heter egentligen Sir John Young Stewart och skådespelaren Jackie Chan heter egentligen Cheng Long. Betyder även lysande stjärna.

7. Juno
Ordet Juno betecknar i den romerska mytologin den livgivande och fortplantande kraften hos kvinnan.
Juno var den högsta gudinnan i romersk mytologi, förknippad med gifta kvinnor och barnafödande. Juno var gift med gudarnas konung Jupiter, och var därmed himlens och alla gudars drottning. Hennes symboldjur är påfågeln. Juno har gett namn åt månaden juni.

8.Sasha
Mänsklighetens försvarare. Sasha är en rysk diminutivform (förminskningsform eller en familjär form) av Aleksandr och Aleksandra. Sasha är både maskulint och feminint. Namnet återfinns främst i Ryssland och på Balkan.

9.Mio
Mio betyder min på såväl Italienska som Latin. På japanska är det ett kvinnonamn som består av mi ”vacker” och ou ”körsbärs blom” eller o ”tråd”.
I Sverige är namnvalet ofta inspirerat av Astrid Lindgrens bok ”Mio, min Mio”. Astrid i sin tur ”lånade” namnet Mio av litteraturkritikern Ingegärd ”Mio” Martinell.

10.Love
Love är ett svenskt namn tidigt inristat i runor på stenar spridda i Sverige, vanligt förekommande runt 1000 talet. Love kan också ha betydelsen Kärlek , då i engelsk betydelse.

Sitter du på fler könsneutrala namn som kan fungera internationellt? Om ja, se till att dela med dig av namnen i en kommentar.

Läs mer om namn och deras betydelse på https://svenskanamn.se/

10 könsneutrala namn som fungerar internationellt

Bild: Shutterstock / Prostock-studio

Läs också: 14 fina och ovanliga namn”