Vegetariska veckan – bästa recepten

Många försöker byta ut en eller två måltider i veckan till vegetariska alternativ. Nu har Linnéas skafferi tagit fram fem enkla och goda vegetariska recept som passar hela familjen.

Linnéa Seidel, som driver bloggen Linnéas skafferi, skriver en veckomatsedel med middagstips varje måndag, och det kommer hon att fortsätta med under 2017. Här är fem recept på vegetariska alternativ på middagar.

Veckans middagstips från Linnéas skafferi
Måndag: Mexikansk gryta i crock-pot

Du behöver: 
2 stora gula lökor
2 vitlöksklyftor
2 fp svarta bönor
1 fp passerade tomater
1 burk salsa
250 g majs
2 1/4 dl quinoa
2 1/4 dl buljong (jag använde lantbuljongpulver+vatten)
2-3 msk spiskummin
saft från 2 lime

ca 3 dl vällagrad ost

Gör såhär:
Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg lök, vitlök, svarta bönor, passerade tomater, salsa, majs, quinoa, buljong, spiskummin och limesaft i crock potten. Rör om väl. Sätt  den på låg och timern på 7 timmar. Jag hade över osten när det var cirka två timmar kvar, men man kan säkert ha i den från början också.
Eftersom min 7-månaders också åt av det här uteslöt jag salt, vi saltade lite lätt efteråt, men osten gav ganska mycket sälta.

Tisdag: Vegetarisk pastasås med morötter och linser

Du behöver:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk kanel
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 dl rött vin eller balsamvinäger
2 fp krossade tomater
2 dl röda linser
1 grönsaksbuljongstärning
vatten
2 stora morötter
salt & peppar

Gör såhär: 
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs det i en klick smör i en stekpanna. Tillsätt kanel, tomatpuré och paprikapulver. Låt fräsa ihop en stund. Ha sedan på vinet eller balsamvinäger. Ha i krossade tomater och linser. Smula i en tärning grönsaksbuljong. Späd med vatten vartefter det behövs då linserna suger åt sig mycket vätska medan de kokar. Koka på medelvärme tills linserna mjuknat helt och du fått en tjock och härlig sås. Riv morötterna och blanda i dem mot slutet. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt pasta av valfri sort, lite kokt broccoli och riven parmesan.

Onsdag: Bovetevåfflor

Du behöver: 
2 dl havremjölk
4 dl bovetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
2 dl iskallt vatten

smör till stekning

Gör såhär:
Blanda havremjölken med allt bovetemjöl och bakpulver, tillsätt äggen, ett i taget. Ha sist i det iskalla vattnet. Rör till en jämn smet. Smöra våffeljärnet mellan varje omgång. Lägg våfflorna på ett galler istället för att stapla dem på en tallrik. På detta viset håller de sig frasiga och goda! Jag serverade chiasylt, grädde och kokosflingor till mina våfflor.

En burk chiasylt/fruktpuré:
200 g hallon
2 bananer
1 tsk vaniljpulver
3 msk chiafrön

Gör såhär:
Mixa hallon, banan, vaniljpulver och chiafrön med en stavmixer direkt i en glasburk, låt stå i kylen över natten. Ha på våfflorna, till filen eller på gröten.

Torsdag: Grönsakssoppa med rotfrukter

Fredag: Hasselbackszucchini

För fler härliga recept och grym middagsinspiration – läs Linnéas blogg här!

Läs också

  1. 5 middagstips att testa i veckan!
  2. Veckans matsedel - 5 enkla rätter + gott vegetariskt tips
  3. Veckans matsedel - 5 härliga middagstips att prova i veckan!
stats