Veckans helgmums: Pavlova

Äntligen helg och vad passar inte bättre än en ljuvlig Pavlova som dessert? Linnéas Skafferi har gjort ett recept som hon delar med sig av. Hon valde att fylla sin Pavlova med smaksatt grädde, pistagenötter och choklad. Mums!

Pavlova är en perfekt dessert som går att förbereda i god tid innan servering. Pavlova är en tårta som är framtagen till den ryska balettdansören Anna Pavlovas ära. Vilken grej att få en tårta uppkallad efter sig. Linnéas Skafferi valde att fylla sin Pavlova med smaksatt grädde med lemon curd, bär, hackade pistagenötter och hyvlad choklad.

Receptet räcker till cirka 6 st mindre portions-pavlovor.

Portions-Pavlova, ca 6 st:
4 rumstempererade äggvitor
2 dl socker
1/2 tsk balsamvinäger
50 gram mörk choklad 70%

Separera äggvitorna från gulorna. Ha upp äggvitorna i en helt ren och torr bunke. Helst i rostfritt stål eller glas. Vispa på låg fart i början och höj efterhand. Vispa tills äggvitan börjar bilda mjuka toppar. Tillsätt då sockret, lite i taget och fortsätt vispa. Marängen ska bli riktigt glansig. Tillsätt balsamvinägern.

Smält chokladen i ett vattenbad och låt den svalna något.

Värm ugnen till 180 °C. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt. Ha försiktigt i chokladen i marängen. Klicka ut marängerna, en åt gången. Bred försiktigt ut marängen till en ca 12 cm stor rundel. Gör en liten fördjupning i mitten på varje. Upprepa med resterande smet.

Sänk värmen till 150 °C och grädda marängerna i ca 60 minuter i nedre delen av ugnen. Öppna ugnsluckan en gång för att få ut lite fukt.

Låt marängerna svalna helt.

Så här långt kan du förbereda i flera dagar i förväg.

Fyllning:
ca 4 dl grädde
2 dl lemon curd
frysta, tinade bär
hackade pistagenötter
mörk choklad
torkade rosenblad

Blanda grädde med lemon curd. Lägg varje pavlova på ett fat. Ha på gräddblandningen, det får gärna rinna över lite. Det är bara fint. Ha på valfria bar, hackade nötter och hyvlad, mörk choklad. Strö gärna lite torkade rosenblad runt varje tallrik. Servera direkt! Kika in i Linnéas blogg för fler härliga recept!

Läs också

  1. Helgmums: Kladdkaka med vit choklad och citrongrädde
  2. Helgmums! Baka chokladkaka med kokostosca i helgen
  3. Recept: Hallonsnittar med maräng