Stormkök – allt du behöver veta om årets julklapp

Stormkök

Stormkök blev årets julklapp 2020. Här får du reta på allt du behöver veta om du funderar på att ge bort ett stormkök i present.

Kärt barn har många namn. Ett stormkök kan även kalls friluftskök, fritidskök eller fältkök. Fritidskök och fältkök kanske man kan förstå, men stormkök då? Jo, detta eftersom ett stormkök förstås går väldigt bra att använda utomhus – hur mycket det än stormar eller blåser.

Stormköket blev årets julklapp 2020

Genom att analysera svenskarnas konsumentbeteenden kan man avgöra vilken produkt som kommer att bli årets julklapp.

Nordiska museet har sedan 2011 dokumenterat vilken produkt som ska utses till årets julklapp. Produkten måste leva upp till ett eller flera av dessa tre kriterier: produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året, produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter – och produkten ska representera den tid vi lever i.

Kanske är det framför allt det sistnämnda som brukar avgöra vad det blir för ”årets julklapp”. Ni minns kanske mobillådan, begagnade plagget och spikmattan?

Besöken på vandringsleder har slagit rekord

På grund av coronakrisen har utomhustrenden accelererat rejält under 2020 och till följd av detta har besöken på vandringsleder och fjälltoppar slagit nya rekord. Kanske har även ni varit ute mer i naturen än vanligt? Och kanske har ni faktiskt redan diskuterat det här med att stormkök kanske inte vore en så dum idé ändå.

Årets julklapp 2020, stormköket, har helt enkelt fått bli lite av en symbol för den märkliga ”coronatid” vi lever i.

Laga mat ute i naturen

Stormkök är mycket smidiga att ta med sig när man ska ut i naturen eftersom de väger så lite. Kastrullerna tillverkas oftast i aluminium, titan eller duossal.

Det bästa med produkten är att du i princip kan laga vilken mat som helst. Det du däremot borde tänka på är hur många du ska laga mat till – har du en stor familj kan det vara lämpligt att investera i ett stormkök som har lite större grytor.

Sprit eller gas?

Den allra vanligaste varianten har en spritbrännare. Det är den billigaste lösningen och fungerar ganska bra. Grytornas utsida blir dock sotiga av spritbrännaren och det kan vara svårt att reglera värmen, det måste göras manuellt genom att justera öppnaren till brännaren.

Gasbrännare är en annan variant på stormkök. Det har blivit allt mer populär genom åren då man enkelt kan reglera värmen. Ibland kan det dock vara svårt att avgöra hur mycket gas som är kvar i tuben och den kan vara jobbig att bära med sig.

Tips på mat att laga i stormkök

De allra vanligaste maträtterna att laga i stormkök är färdigrätter. Tänk på att du då måste bära med dig vatten – såvida ni inte vandrar i fjällen där vattnet i bäckarna faktiskt går att ta från. Se alltid till att det finns tillgång till vatten om du vill laga pulversoppor och liknande. Det går även bra att steka korv, köttbullar och annat i stormköket. Se då till att ni har med er fett, förslagsvis rapsolja i en liten behållare.

Är ni svampplockare? Då kommer ni älska att äta smörstekta kantareller under er tur ut i skogen. Bär med er lite persilja och lite salt!

  • Pulversoppor
  • Makaroner
  • Nässelsoppa
  • Korv, köttbullar eller vegoalternativ
  • Svamp

Glöm inte saltet!

Läs mer:

DIY : Så gör du en enkel julkrans till första advent

Det ska du köpa i julklapp till en småbarnsförälder – 7 tips

Roliga tips på julpyssel att göra med barnen

Foto: Michael Hoffmans / Shutterstock