Springmask hos barn: Symptom, behandling och orsaker

Springmask hos barn: Symptom, orsaker och behandling

Säsong för springmask hos barn? Här är symptom vi ska se upp för – bör vi vara oroliga om vi ser vita trådar i barnets avföring?

Varje år oftast runt vår och höst är det dags för de otrevliga små vita springmaskarna att ta fäste i mag- och tarmkanalen hos barn, hur har de egentligen kommit dit och vad gör vi om vi ser vita trådar i avföringen?

Läs också: Jessica Lagergren: ”Mask i magen är genomvidrigt!”

Vad är symptom på springmask hos barn?

Det finns symptom på springmask hos barn som du bör vara uppmärksam på. Framför allt om det kliar i rumpan speciellt runt ändtarmsöppningen. Det kan även bli rött runt området. Irritation, rodnad och svullnad vid slidöppningen kan även förekomma.

De vuxna Springmaskarna lägger sina ägg vid ändtarmsöppningen vilket orsakar irritation. De är som mest aktiva om natten när vi ligger till sängs i värmen. Eftersom dessa parasiter irriterar hud och nerver orsakar de klåda och irritation på området.

Symptom på springmask hos barn att ha koll på:

 • Klåda runt ändtarmsöppningen
 • Klåda vid slidöppningen
 • Rodnad på området
 • Tunna vita trådar i avföringen
 • Vår och sommar är störst risk för infektion av springmask
 • Barnet sover dåligt och är oroligt och vill klia sig.
 • Hos barn kan du se små vita millimeterstora ägg vid ändtarmsöppningen.

Vita trådar i avföringen

Ha koll på avföringen tydliga symptom på springmask hos barn är om du ser tunna vita trådar i avföringen. Då har ni troligtvis fått en infektion av springmask.

De små vita maskarna är som mest aktiva på kvällen och natten så var uppmärksam på om ditt barn har obehag och tycker att det kliar. Kanske får barnet svårt att sova och är oroligt.

Är springmask vanligast hos barn?

Ja, det är vanligast att barn smittas av springmask men vuxna kan också smittas. Vuxna smittas inte lika ofta med springmask då vuxna i regel är mer noggrann med hygienen. Märker du symptom på springmask hos barn bör alla i hushållet behandlas även om det inte finns synliga symptom. Det beror på ägg som inte ännu hunnit kläckas befinner sig i magen. Barn över 10 kilo eller minst två år gamla kan behandlas med medicin mot springmask. Dessa ska behandlas så snart som möjligt för att sätta stopp innan äggen utvecklas till vuxna maskar som i sin tur lägger flera ägg i mag- och tarmkanalen.

Läs också: 12 anledningar till varför ditt barn sover dåligt

Vad händer om man inte behandlar springmask hos barn?

Behandlas inte infektionen av springmask hos barn och vuxna så försvinner inte symtomen som orsakar både obehag och irritation. Risken ökar att parasiten får större fäste i mag- och tarmkanalen. Eftersom det är en smittsam infektion är det viktigt att behandla så snart som möjligt.

Var kommer springmask hos barn ifrån?

Springmask smittar genom att barnet eller den vuxna får in sig ägg från springmask i munnen. Det är därför väldigt viktigt att ha god handhygien och vara noga med att hålla rent på ytor och i sängkläder. Springmask hos barn sprids bland annat genom att barn ofta stoppar fingrarna i munnen och får på så vis i sig springmaskens ägg.  Barn kan även smitta sig själva genom att stoppa fingrarna i munnen efter att de kliat sig i rumpan. Husdjur kan bära ägg och mask i sin päls och kan föra parasiten vidare till människan vid kontakt med djuret.

Städa vid symptom på springmask hos barn

Springmask kan leva minst två veckor utanför kroppen och bor i damm, smuts och tyger. Det är en bra idé att byta sängkläder och tvätta dem i minst 90 grader för att eventuella ägg ska dö. Handdukar ska tvättas och bytas ofta för att minska risken för springmask hos barn.

Dödar handsprit springmask hos barn?

God handhygien är avgörande för att undvika springmask hos barn och vuxna. Att komplettera handtvätt med handsprit kan ha god effekt. Handsprit ska aldrig utesluta tvål och vatten men är bra att tillgå om tvål och vatten inte finns tillgängligt för stunden.

Behandling vid symptom på springmask hos barn

Det finns receptfria läkemedel mot springmask hos barn och vuxna på apotek som är effektiva. Behandlingen sker antingen med tabletter som tas med några veckors mellanrum eller oral lösning för små barn. Har du frågor om medicinering kan du kontakta din vårdcentral eller få hjälp av läkare via olika onlinetjänster som exempelvis Kry.se.

Kan springmask försvinna av sig själv?

Springmasken dör av sig själv men den har lämnat ägg i mag- och tarmkanalen som så småningom utvecklas till vuxna maskar. Det är viktigt att behandla springmask hos barn och vuxna så snart som möjligt eftersom infektionen inte försvinner av sig själv.

Har springmask inkubationstid?

Springmask hos barn har en inkubationstid på flera veckor, dvs från det att barnet infekterats till att ni ser symptom. Inkubationstiden varierar från person till person så det är bra att hålla ett extra öga om barnet går på förskola och risken att drabbas är stor.

Mediciner vid springmask behandling hos barn och vuxna

Behandling mot springmask sker i två omgångar med ett par veckors mellanrum. Små barn kan uppleva det lättare med flytande medicinering och därför finns det både flytande och i tablettform. Springmask hos spädbarn är inte lika vanligt som hos barn i förskoleålder men skulle din bebis bli smittad så kontakta BVC för rådgivning eftersom viss medicinering inte kan ges till spädbarn.

Mediciner för behandling av springmask:

 • Pyrvin
 • Vermox oral suspension
 • Vermox tabletter

Källa: 1177 Vårdguidenp

Läs också

 1. Barn hostar på natten – här är 5 tips som kan hjälpa
 2. Barn hostar och kräks på natten – frisk på dagen? Det här gäller
 3. De 10 mest bacilltäta sakerna i ditt hem