Barn hostar på natten – här är 5 tips som kan hjälpa

När ditt barn har hosta och är förkyld är det inte ovanligt att barnet hostar på natten. LOPPI listar några knep som kan funka mot hostan.

Det är aldrig kul att höra sitt barn hosta i sömnen. På natten kan det bli extra påfrestande, eftersom barnet kan vakna av sitt hostande. Det är också vanligt att de hostar i sömnen. Kvaliteten på sömnen blir förstås inte lika bra när barnet hostar, så här kommer lite tips som kan hjälpa!

Så får du barnet att hosta mindre i sömnen

De flesta hostsjukdomarna kommer av virus, och måste få “löpa ut”. Det kan ta olika lång tid för hostan att gå över, det är inte ovanligt att det tar flera veckor. 

1. Öppna fönster

Se till att sovrummet inte har för torr luft. Det kan du göra genom att installera en luftfuktare hemma, men du kan också se till att hålla fönstret lätt öppet. Den friska, fuktiga utomhusluften kan faktiskt hjälpa.

2. Kall dryck – men inte juice och mjölk

Det är bra att se till att barnet får i sig vätska. Juice kan dock göra lite ont att dricka om barnets luftvägar känns lite slitna från hostan. Mjölk är slembildande, så undvik det också. Annars är kall dryck bra mot hosta.

3. Honung

Honung har visat sig ha bra effekt på torrhosta hos barn. Se till att barnet inte är under 1 år – bebisar ska inte få i sig honung.

4. Sov “högt”

Slem bildas i halsen och luftvägarna och samlas lite extra när barnet ligger ner stilla. Genom att placera lite kuddar under barnet så att barnet inte ligger helt, minskar du risken för ansamlingar av slem. 

5. Uppmuntra barnet att hosta

Det är bra att hosta. När man hostar lösgör man slemmet från luftvägarna och rensar bort “smutsen”. Ju mer barnet hostar – desto mer smuts försvinner.

Artikelbild: Pexels

Läs också

  1. Lindra hosta hos barn - 9 tips
  2. Förkyld bebis: Så behandlar du på bästa sätt!
  3. 17 tips på saker att göra med barn när du vabbar