Sockerlim: Recept och tips när kristyr inte fungerar

sockerlim recept

Ska du bygga pepparkakshus men får inte ihop delarna med kristyr? Lugn bara lugn, med vårt recept på sockerlim kommer det gå som en dans. Allt du behöver för att få ihop ditt pepparkakshus är – socker!

Sockerlim recept

Kristyr är bra och barnvänligt när familjen ska bygga pepparkakshus. Men om man når en bristningsgräns där huset faller ihop och kristyren inte fungerar kan du snabbt slänga ihop sockerlim som en andra lösning. Här är receptet.

Du behöver: 

3 dl strösocker

Så gör du: 

Stek socker på medelvärme tills sockret smält och har fått en gyllenbrun färg. Nu är sockret klart att användas!

Är sockerlim bättre än kristyr?

Sockerlim fäster bättre än kristyr men tänk på att sockret blir väldigt varmt så det bör hanteras av en vuxen. Därav är kristyr mer familjevänligt om man vill sätta upp huset tillsammans. Men sätter man ihop huset av sockerlim kan barnen dekorera när det svalnat (och risken att huset håller är större). Kristyren kan istället användas till pynt på huset som små godisar och mönster.

Montera pepparkakshus med sockerlim

Lättast är att doppa delarna till pepparkakshuset direkt i stekpannan eftersom du behöver agera snabbt innan sockret stelnar. Tar man bort stekpannan från plattan stelnar sockret direkt, så håll kvar stekjärnet men på lägre värme. Är det svårt att doppa dina delar i stekpannan kan du varsamt stryka på sockerlimmet med en sked, men se upp så du inte bränner dig för sockret är hett!

Kan man äta sockerlim?

Det går alldeles utmärkt att äta upp hela pepparkakshuset med sockerlim. Det går precis lika bra som om man hade använt kristyr. Det enda man ska tänka på är att vänta tills sockerlimmet har svalnat eftersom det blir väldigt varmt.

 

Artikelbild: Unsplash.com och Pexels.com

 

Läs också

  1. 10 jullovsaktiviteter som passar hela familjen!
  2. Allt om saffran: Tips och recept
  3. Kom i julstämning med 6 enkla knep
  4. Julmaten gravida bör undvika – hela listan
  5. 5 pyssliga sätt som får ditt hem att dofta jul