Kom i julstämning med 6 enkla knep

Har du svårt att komma i julstämning? Att vi kommit en bit in i december och både första och andra advent passerat betyder inte att du automatiskt hittat den där härliga julstämningen du strävar efter varje år. Vi har listat  6 knep för att komma i julstämning på ett kick.

1. Låt naturen sprida sin juldoft

Gå ut i naturen tillsammans med barnen och plocka in lite granris eller tallris. Även om ni tycker det är för tidigt med julgran kanske en girlang av granris kan vara fin eller varför inte lite pyntat tallris i en kruka. Finns inte många saker som slår doften av gran när man vill komma i julstämning.

2. Fram med massa ljus

Denna mörka årstid behöver vi mer ljus än någonsin. Ta fram alla ljusslingor du har och pynta loss. Bara fantasin sätter gränser. Ta fram en stor glasskål och fyll med julgranskulor och en ljusslinga och ställ på bordet. Sätt en ljusslinga på barnens lekstuga eller över entrén. Tänd massa ljus när ni kryper ner i soffan men var försiktig och glöm inte blåsa ut ljusen när ni lämnar rummet!

Läs också: “Lussepanik? Så fixar du luciakläder till barnen i sista minuten”

3. Baka med julkryddor

Sprid juldoft i hemmet genom att baka något gott.  Klassiska lussebullar eller pepparkakor. Blir det för mycket jobb med att kavla och grädda i ugnen så köp färdiga pepparkakor och gå loss med kristyren och pynta dem tillsammans.  Orkar du inte baka så värm lite glögg och låt den stå och sprida sin härliga juldoft i huset.

Läs också: Julbak-5 recept med saffran

4. Julfilmsmaraton

Bädda ner er i soffan och sätt på en bra julfilm eller två. Orkar barnen inte se en hel film så välj en gammal hederlig julkalender och titta på så många avsnitt ni orkar.

5. Lyssna på julmusik

Kanske snabbaste sättet att komma i rätt stämning inför julen är ju faktiskt att slå på lite julmusik. Här hittar du en spellista med julmusik för dig som har Spotify. Eller gör en egen lista med hela familjens julfavoriter. Det kan bli en varierande och härlig spellista.

6. Pyssla med barnen!

Bygg ett pepparkakshus, (den köpta varianten fungerar utmärkt om du inte kan eller orkar leka arkitekt). Låt barnen pynta med kristyr och godis. Gör extra mycket kristyr så kan ni avsluta med att göra eget julpynt till granen. Jessica Lagergren visar hur hon gör enkelt och fint pynt här.

Läs också

  1. 10 plagg att fira in det nya året med
  2. 3 tips på julpyssel att göra med barnen
  3. Julpyssla bästa ”gå-bort-presenten”!