Separation – det här är dina rättigheter

Vid en separation har du en hel del rättigheter. Vi frågade advokat Caroline Berg från Advokatfirman Svensson & Berg om vad som gäller vid en separation eller skilsmässa.
– Rådfråga alltid en advokat inför att ni ska bli sambo, under sambotiden eller inför att ni ska gifta er. Det är lättare att diskutera när man är sams och det är väl investerade pengar, säger Caroline Berg.

Att ha barn tillsammans och inte vara gifta innebär att det är barnen som ärver. Därför rekommenderar Caroline alltid att man ska gifta sig om man har gemensamma barn.
– Jag brukar alltid rekommendera sambor, som har eller ska skaffa gemensamma barn, att gifta sig. Anledningen är att äktenskapsbalken har ett mycket starkare skyddsnät än vad sambolagen har.

”Kan innebära att man måste sälja bostaden”

Sambor ärver inte varandra, vilket makar gör, även om om man har gemensamma barn. Då är det barnen som ärver och för att ändra på det måste man skriva ett testamente.
– Man kan aldrig testamentera bort barnens laglott. Många gånger kan det handla om mycket pengar, men som kanske är låsta i en fastighet eller en lägenhet. Om ena sambon dör, kommer den efterlevande sambon att behöva lösa ut barnen. Har man inga likvida medel att betala med kan det innebära att man måste sälja sin bostad, säger Caroline. Sammanfattningsvis kan man begränsa äktenskapsbalkens regler genom avtal, och behålla de regler som passar sig och sin familj, men man kan inte utöka sambolagens regler genom avtal så att man får samma skydd som i ett äktenskap.

Läs också: Skilsmässa eller separation – så kan barnen få stöd

Dina rättigheter vid en separation

1. Bodelning
Lever man i ett samboförhållande och ska separera har man rätt till hälften av all samboegendom (dvs. endast bostad och bohag) i bodelningen. Man måste begära bodelning inom ett år från separationen, annars har rätten att begära bodelning gått förlorad (obs! gäller endast sambor).

2. Övertaganderätt till bostad
Trots att den ena sambon hade en hyresrätt eller bostadsrätt innan samboförhållandet inleddes (dvs. som inte är samboegendom), kan den andra sambon ha rätt att överta den när samboförhållandet upphör, om den sambon bäst behöver bostaden och ett sådant övertagande även med hänsyn till omständigheterna i övrigt kan anses skäligt.

3. Underhåll till barn
Har man gemensamma barn och barnet kommer att bo stadigvarande hemma hos den ena föräldern, ska den andre föräldern betala underhåll för barnet. Underhåll till barn kan även utgå om barnet bor växelvis (dvs. lika mycket hos båda föräldrarna) om den ena föräldern har en mycket högre inkomst en den andra. Barnet ska leva på samma standard hos båda föräldrarna.

Vad innebär en bodelning?

– Är man sambor ingår endast samboegendom i bodelningen. Samboegendom avser endast bostad (fastighet eller bostadsrätt) och bohag (möbler) som införskaffats under sambotiden. Det innebär att bostad och bohag som samborna hade innan samboförhållandet inte är samboegendom och aldrig kan föremål för bodelning. Inte heller annan egendom såsom bankmedel, bilar, företag etc. Bodelningen går normalt till så att värdet av samboegendomen delas lika mellan samborna. Om ena sambon ska bo kvar i bostaden (bostadsrätt eller fastighet) får den köpa ut den andra för hälften av nettovärdet (tar hänsyn till fiktivt mäklararvode, latent skatt och avdrag för lån).

Vad innebär ett samboavtal?

– Sambolagen gäller så länge man inte avtalar om annat genom ett samboavtal. Ett samboavtal är ett avtal som sambor kan ingå inför att man ska bli sambo eller under sambotiden. Där avtalar man oftast om att sambolagen inte ska gälla, och att fördelningen av samboegendomen ska fördelas på annat sätt än 50/50. Oftast blir det aktuellt om ena parten har lagt in större kontantinsats än den andre. Det räcker alltså inte att man har olika stora ägarandelar på bostadsrätten/fastigheten, det ska delas lika ändå – om man inte har ett samboavtal där man avtalar om annat.

Carolines bästa tips vid en separation

1. Rådfråga advokat
Rådfråga alltid en advokat inför att ni ska bli sambo, under sambotiden eller inför att ni ska gifta er. Det är lättare att diskutera när man är sams och det är väl investerade pengar.

2. Ta hjälp!
När separationen är ett faktum – Ta hjälp! Kontakta en advokat, om endast bara för en timmes rådgivning.

3. Ta över bostaden
Det är oftast mer förmånligt i en bodelning att ta över bostaden eftersom man får förbehålla sig avdrag för latent skatt och fiktivt mäklararvode (även fast man inte betalar något faktiskt mäklararvode). Många tror att de inte har möjlighet att ta över bostaden, men när man räknar på det med, kan det faktiskt vara möjligt.

För mer information – följ @advokatfirmansvenssonberg på Instagram

Läs också

  1. 3 vanliga semesterbråk - så löser ni dem!
  2. 11 saker mammor bråkar om på nätet
  3. 5 tecken på att ni ska fortsätta kämpa i relationen
/
/
/
stats