Så tar du fina bilder på bebis och barn – 10 tips!

Barn växer så det knakar – passa på att föreviga dem! Att ta fina bilder på bebis och barn behöver inte vara svårt, bara du kan knepen.

Sauman Ng Agerberg har jobbat som fotograf i 17 år och driver företaget Smile for the Camera. Här är hennes enkla tips som hjälper dig att ta bättre bilder på ditt barn!

10 tips för att ta finare barnbilder

En fotograf åt gången!

– Framförallt vid större tillställningar som släktmiddagar eller julaftnar kan det lätt bli en något exalterad stämning där alla försöker hjälpa till att ropa barnets namn vid fotografering. En fotograf och en röst att lyssna på underlättar för barnet!

Sätt på den roliga hatten!

– Själv brukar jag alltid sätta på en knallgul och halvt psykedelisk mössa vid barnfotografering för att göra det enklare att fånga barnets uppmärksamhet!

Läs också: ”Vilka regnkläder är bäst till barn? Spana in LOPPIs stora guide!”

Planera fotograferingen innan och håll dig kort!

– Du som fotograf har i bästa fall cirka 5 till 10 minuter innan barnet tappar all fokus och beslutar sig för att göra något annat som är mycket mer intressant.

Kom ner på samma nivå som barnet!

– På så sätt får du en bättre fotograferingsvinkel och inte lika mycket ”fågelperspektiv”.

Tänk på bakgrunden!

– En enkel bakgrund ökar fokus på det du fotograferar – barnet i detta fall.

Läs också: ”Lättlagat och snabbt – 10 middagstips barnen kommer gilla”

Låt inte avståndet bli för långt!

– Gå lite närmare motivet och beskär bilden redan vid fotograferingstillfället.

Bra ljus är viktigt!

– Dagsljus är bra men undvik starkt mot- eller solljus då det lätt kan bli svarta ögon! Ta hellre bilden i skugga eller under en molnig dag. Om du fotograferar inomhus kan du försöka ta den nära ett fönster. Om du måste använda dig av blixt så använd en enkel bakgrund!

Låt barnet välja tema!

– Prova att låta barnet vara delaktig och klä ut sig själv. Känslan av delaktighet kan göra det lättare att få barnets fulla uppmärksamhet vilket kan leda till riktigt roliga bilder! Detta gäller såklart inte de allra minsta.

Vad funkar bäst? Teamwork!

– Själv brukar jag använda min man som fotoassistent när jag fotograferar vår lilla son. Barnet kanske behöver snyta sig, blöja måste bytas, ombyten förberedas osv. Försök ha någon som kan hjälpa till så att du själv kan fokusera på den perfekta bilden!

Ta hand om dina bilder!

– Se till att säkerhetskopiera dina bilder regelbundet. Själv brukar jag även skriva papperskopior på de bästa bilderna och lägga i fotoalbum – En självklarhet för 20 år sedan men inte nu längre.

Foto: Shutterstock

Se i videon nedan: Fotografen Evelina Sigetty tipsar om hur du tar snygga matbilder

Läs också

  1. Galon eller skalkläder? Så klär du barnet rätt
  2. 10 enkla middagstips som barnen kommer gilla
  3. 8 tips på bra barnböcker - bloggarnas bästa boktips till barn