Barn med nattskräck? Symtom, orsaker och hantering

bebis-nattskrack

Vaknar ditt barn mitt i natten och är otröstligt och okontaktbar? Då kan det vara nattskräck. Här är tips på hur du kan hantera detta.

En god natts sömn är viktig för att barn och föräldrar ska kunna fungera normalt under dagen. Men som hos de allra flesta småbarnsfamiljer präglas nätterna inte allt för sällan av olika slags sömnbesvär – och nattskräck är ett vanligt problem hos många.

Hur vanligt är nattskräck hos barn?

Det finns inga direkta siffror på hur många barn som har nattskräck, men enligt 1177 drabbar det oftast barn mellan tre till tolv år. Vuxna kan också ha nattskräck, men det är betydligt mer ovanligt än att barn får det.

Symtom på nattskräck hos barn

Nattskräck visar sig som plötsliga uppvaknanden ett par timmar efter insomning. Barnet är okontaktbart och otröstligt.

  • Barnet skriker
  • Barnet är otröstligt
  • Barnet är inte kontaktbart/reagerar inte på tilltal
  • Barnet viftar argt med armarna och vill inte bli tröstad
  • Barnet somnar om utan att tillsynes ha ”vaknat” ur utbrottet
  • Utbrottet håller i sig i allt från 1 minut och upp till en halvtimme, men längre utbrott är ovanligare

Nattskräcken brukar komma i intervaller, allt från varje natt till någon gång i veckan.

Vad hjälper barnet mot nattskräck?

När ditt barn är mitt uppe i ett ”nattskräcksanfall” ska du inte försöka väcka barnet. Sitt istället lugnt bredvid och låt anfallet ta slut.

Vissa barn vaknar samma tid

Eftersom nattskräcken är kopplad till övergången från insomning till djupsömn är det inte ovanligt att barnet vaknar vid samma tidpunkt. En del föräldrar upplever att de nästan kan sätta klockan på när barnet kommer vakna och ha nattskräck.

Testa att väcka barnet försiktigt innan klockslaget som barnet brukar vakna upp på. Det räcker med att barnet vaknar till lite eller vänder på sig lite.

Mardröm, panikattack eller nattskräck?

Vaknar barnet för att hen har en mardröm eller för att hen har nattskräck? Det är en vanlig fråga för många oroliga föräldrar. Nattskräck beror inte på mardrömmar, utan på övergången mellan insomning och djupsömn.

  • Barn som har nattskräck minns inte ”utbrottet” dagen efter, men barn som har haft en mardröm kan komma ihåg mardrömmen dagen efter.

En panikattack på natten är annorlunda än nattskräck – bland annat därför att barnet i sådana fall skulle komma ihåg det dagen efter.

Fråga barnet om hen minns

Det som skiljer nattskräcken från mardrömmar kan vara svårt för dig som förälder att avgöra. Många barn, speciellt yngre, kan behöva tröst och försäkran om att det är just en mardröm. Ett tips är att prata med barnet dagen efter om mardrömmen om du märker att ditt barn vill det.

Vad utlöser nattskräck?

Nattskräck brukar inträffa mellan övergången mellan olika sömnperioder. Sömnen delas in i olika cykler, och det är i övergången mellan NREM-sömn till djupsömn som barnet drabbas av ett ”förvirringsstadie”.

Viss ärftlighet

Enligt Internetmedicin är det ”väsentligt vanligare” att ett barn får nattskräck som har föräldrar som haft nattskräck som barn.

Läs också: Så maxar ni familjens sömntimmar – 10 tips

Så kan du hantera nattskräcken – 4 tips

1. Nattskräck är ofarligt – försök att inte dras med i barnets rädsla.

2. Väck inte barnet. Sitt lugnt bredvid, visa att du är där, trösta och stryk barnet på ryggen om du får.

3. Väck i förväg. Det kan vara så att ditt barn får nattskräck ungefär samma tid varje kväll/natt. Väck ditt barn lite lätt 15-30 minuter för nattskräcken brukar vara bra.

4. En del tycker att Omega 3-tillskott för barn kan hjälpa mot nattskräck.

Källa: 1177.se

Artikelbild: Jaromir Chalabala/ Shutterstock.com

Läs också

  1. 5 tecken på att ditt barn kan sluta sova på dagen
  2. 12 anledningar till varför ditt barn sover dåligt
  3. 4 recept på fisk som barn gillar!