Så maxar ni familjens sömntimmar – 10 tips

familjeliv

Drömmer du också om att kunna lagra sömn på ett konto? Tyvärr är inte det möjligt (än) så tills dess kommer LOPPIs bästa tips på hur ni maxar familjens sömntimmar.  


1. Gå och lägg dig i tid. Hur tråkigt det än låter så är det ett relativt lätt sätt att samla ihop fler sömntimmar genom att gå och lägga dig lite tidigare än du brukar.

2. Turas om att ta hand om barnen. Ta en natt var istället för att båda behöver vara vakna. Ge varandra varsin sovmorgon på helgen, det gör väldigt mycket för att du ska känna dig utvilad.

3. Slappna av. Det du inte har tagit tag i under dagen kommer du ändå inte kunna lösa under natten, så passa på att slappna av när du väl har lagt dig. Ett tips är att skriva upp allt du tänker på på en lapp och lägga undan den.4. Ha svalt i rummet. Att försöka komma till ro i ett alldeles för varmt rum är svårt. Öppna fönstret eller välj ett svalare täcke.

5. Ha regelbundna tider. Barn är väldigt beroende av rutiner och tycker om när det är samma sak varje dag. Även vuxna mår bra av fasta rutiner så ett knep är att gå och lägga dig och gå upp samma tid varje kväll/dag.

LÄS OCKSÅ: 19 händelser i vardagen som ger dig psykbryt ››

6. Motionera. Om du aktiverar kroppen på dagen är det lättare att slappna av när det är dags att sova. Om du inte har möjlighet att ta dig iväg till gymmet, ta en promenad, det är bra för kroppen med frisk luft.

7. Varva ner i tid. Kasta dig inte i säng i sista stund. Gör tiden innan läggdags till en lugn stund. Det gäller alla i familjen. Läs en bok tillsammans eller ta ett bad istället för titta på tv.8. Ta powernaps. Tyvärr går det inte att lagra sömn, men att ta en tupplur då och då kan vara väldigt skönt om du har sovit dåligt på natten.

9. Lägg bort mobilen/paddan. Ljuset från skärmen stör produktionen av melatonin i kroppen som kommer när det är mörkt i rummet och som gör att du somnar lättare.

10. Be om hjälp! Våga be om hjälp och fråga en vän eller någon i släkten att ta hand om barnen en natt.

LÄS OCKSÅ: Så gör du om ditt barn sätter i halsen

Läs också

  1. Push-present? 10 fina tips till den nyblivna mamman
  2. 10 vanliga situationer som uppstår när du är på väg till och från förskolan
  3. Så påverkas ditt barn av skärmtid