När tar man bort påskpyntet?

ta bort påskpynt

Även om påsken för många känns som en kort högtid, trots att den egentligen är längre än andra högtider, så vill många ändå påskpynta. Men när är det egentligen man gör det, och framför allt – hur länge ska påskpyntet vara kvar? Det, och mycket annat, får du veta här.

När börjar man pynta?

Även när man börjar påskpynta varierar en del – en del väljer att göra det i god tid innan påsken, medan andra väljer att vänta tills påsken har börjat, eller inte påskpyntar alls.

Det vanligaste är förmodligen att man påskpyntar på skärtorsdagen eller dagen innan, för att ha pyntet framme lagom till påsken. Detta gör man dock precis som man vill, och om man vill hinna njuta av pyntet redan innan påsk kan man förstås påskpynta några dagar innan påsk.

Här är några exempel:

 • I början av påskveckan
 • På onsdagen innan skärtorsdagen
 • På skärtorsdagen
 • På påskafton

När tar man bort påskpyntet?

Det finns ingen bestämd dag då man ska ta bort påskpyntet, utan detta bestämmer man helt själv. Det är dock vanligt att man väljer att ta bort pyntet direkt efter påsken, till exempel på tisdagen efter annandagen. En del väljer att plocka bort pyntet tidigare än så till och med – under påskdagen eller annandag påsk.

Trots att påsken faktiskt är vår längsta högtid, med hela fem dagar, så känns den kort. Förmodligen beror detta på att vi faktiskt inte har påskpyntet uppe länge. Under julen har vi ofta pyntet framme många veckor, men under påsken är det bara kvar några dagar.

Här är några alternativ på när man kan plocka undan påskpyntet:

 • Dagen efter annandag påsk
 • Under annandag påsk
 • Några dagar efter påsken

Hur påskpyntar man?

Det vanligaste påskpyntet är förmodligen påskriset, som vi dekorerar med små kycklingar och ägg och liknande. Utöver det har man ofta påskfjädrar i riset, antingen riktiga fjädrar i olika färger eller syntetiska fjädrar. Påskriset är ofta björkris, men det finns allergivänliga alternativ också. En del väljer bort björkriset eftersom det kan orsaka allergi, och då kan man välja till exempel:

Artikelbild: Envato.com

Läs också

 1. Maximera påskjaktens spänning med dessa tips och tricks
 2. Lista: Roliga saker att göra på påsklovet 2023
 3. Påsk 2023: När äter man påskmiddag?
 4. Vilken dag kommer påskharen?
 5. 50 kluriga och roliga gåtor och tankelekar för barn