När ska man sluta med välling?

sluta med välling

Välling är en populär måltidsdryck för spädbarn och småbarn eftersom den är näringsrik och innehåller viktiga näringsämnen som järn. Men precis som med amning kan det komma en tidpunkt när det är dags att sluta med välling. Här är några saker att tänka på när det är dags att sluta med välling.

Varför sluta med välling?

Det finns flera anledningar till att föräldrar väljer att sluta med välling för sina barn. En studie har visat att välling kan öka risken för övervikt hos barn, särskilt om de har en genetisk predisposition för övervikt. Om ditt barn har andra risker för övervikt, som till exempel ärftlighet, kan det vara en bra idé att fundera på att inte använda välling.

När är det dags att sluta med välling?

Det finns ingen specifik ålder när barn ska sluta med välling. Varje barn är unikt och utvecklas i sin egen takt. Om man inte har några problem kan man också välja att fortsätta ge sitt barn välling tills dess att barnet själv vill sluta.

Men det är bra att gradvis minska mängden välling som ditt barn dricker när du väljer att sluta med den. På så sätt kan du undvika eventuella negativa biverkningar som uppstår när barnet plötsligt slutar med en viss typ av mat eller dryck.

Hur man slutar med välling?

Att gradvis minska mängden välling som ditt barn dricker är en bra strategi när det är dags att sluta med välling. En rekommendation är att ersätta välling med annan mat och dryck. Till exempel kan du ge ditt barn mjölk eller vatten istället för välling som dryck. Det är viktigt att tänka på att varje barn är unikt och att det kan ta tid för vissa barn att vänja sig vid att inte dricka välling längre.

Läs också

  1. Guide: Allt du behöver veta om barn och välling
  2. Packa till barn på solsemestern – expertens bästa tips!
  3. Hjälp för ett mer jämställt föräldraskap
  4. 6 skillnader på att äta brunch innan du fick barn och efter...
  5. 10 tips för att underlätta nattningen