Hjälp för ett mer jämställt föräldraskap

Hjälp för ett mer jämställt föräldraskap

Relevant information och uppmuntran till ett mer jämställt föräldraskap. Lina Nygren, 35, är tvåbarnsmamman som startade Life with kids för att uppgradera hela småbarnsbranschen och göra forskning och information mer lättillgänglig. 
– När jag var föräldraledig andra gången slogs jag av vad lite som hänt i Sverige när det gäller information och digitala verktyg för gravida och småbarnsföräldrar så jag bestämde mig för att jag ville göra något åt detta, säger Lina Nygren. 

När Lina blev förälder första gången kändes det som att hon blev inkastad i en värld som var helt främmande för henne. Hon sökte efter information för att ta reda på vad som hände i hennes kropp, hur man förbereder sig för föräldraskapet och hur man får det där lilla, lilla barnet att överleva.
– Jag upplevde att alla sa olika saker till mig. MVC sa en sak, som när jag sedan googlade det visade sig inte alls stämma längre. Mina vänner sa att de gått på sin magkänsla och sa att strunta i alla fakta och bara göra det som kändes rätt för mig.

”Det är klart välling är bra”

Lina märkte att olika länder har olika rekommendationer och i forum dit hon sökte sig handlade allt bara om vad andra mammor tyckte och tänkte.
– Ingen länkade till källor eller belägg för sina tester som var starkare än: ”Det är klart välling är bra. Jag är uppväxt med det och jag mår ju fint.” När jag försökte vara lite källkritisk och ifrågasättande (som jag ju är i mitt övriga liv, i jobbet osv) fick jag bara till svars att de som tyckte något annat bara var idioter. Jag lägger mig inte i vilka val andra gör i sitt föräldraskap och självklart är det bra att lita på sin magkänsla och människor runt omkring, men jag vill också få all fakta, så att jag kan fatta välavvägda beslut för mig och min familj.

Så gick hon tillväga

Lina började ladda ner och köpa alla appar i norden, Tyskland, England och USA för att jämföra innehåll och det visade sig att hennes misstankar stämde.
– Utvecklingen för verktyg riktade till gravida och första-årsföräldrar ligger långt efter i Sverige jämfört med många andra länder. Jag började göra research och skriva en massa texter ifrån starka källor om graviditeten och första året som förälder. Jag ville erbjuda föräldrar en prenumerationstjänst där man skapar ett gemensamt familjekonto och får dagliga mail om föräldraskap och barnets utveckling och jag ville skriva om allt som rör föräldraskapet och de frågor man går och bär på. Och, jag ville ge båda föräldrar samma information för att skapa möjligheter för båda att förstå vad som händer och känna sig involverade i familjen tidigt.
bebis_lifewithkids

Som podcast och på facebook

Under hösten 2016 byggdes en tjänst som möjliggjorde för föräldrar att prenumerera på brev om föräldraskapet. Lina och hennes team lät ett par hundra mammor testa deras texter under 30 dagar och utvärderingen visade att 91 procent rekommenderar texterna till en vän.
– Utifrån den feedback vi fick in startade vi också en podcast – Life with kids – där vi varje torsdag träffar en expert på veckans ämne och som lär oss mer och svarar på våra frågor och vi startade också den slutna Facebookgruppen Motherhood, där vi idag är över 2000 mammor som peppar, frågar, stöttar och hejar på varandra i vardagen. En grupp helt utan påhopp och pekpinnar och bara en massa kärlek. Vi har en massa planer för framtiden och vill ta fram fler användbara verktyg och bredda målgruppen till föräldrar med barn upp till skolåldern, så vi har mycket att göra framför oss.

Vad får man som prenumerant på Life with kids?
– Du får information om allt som har med föräldraskapet att göra. Vi har utgått ifrån de frågor vi har ställt oss under olika delar av graviditeten och första året med barn och researchat fram svar på dem. Vi har sammanställt ny forskning, riktlinjer från myndigheter, erfarenheter från andra föräldrar, omvärldsbevakning från andra länder och fakta ifrån landets tyngsta källor. Helt osponsrat, opartiskt och reklamfritt. Vi utgår alltid ifrån ett föräldraperspektiv och man får allt man behöver veta om föräldraskapet förpackat i små doser varje dag. Du får mammas goda erfarenheter, barnmorskans kunskap och en väns stöttande på samma gång. Alla som har barn vet ju om att det är en berg-och-dalbana att ha barn och ibland behöver man veta hur man ska bryta en rutin som inte funkar längre, ibland vill man veta om man verkligen gör rätt och ibland behöver man bara en kram.

Här kan du bli medlem hos Life with kids och du och din partner kan prenumerera på dagliga texter om graviditet och första året som föräldrar. Just nu kan du testa tjänsten gratis i 30 dagar! Här kan du läsa ett exempel på hur en text kan se ut. Till artikeln >>

lifewithkidsHär är hela gänget bakom Life with kids. Anna, Fanny, Helena och Lina. De hoppas kunna lotsa dig till ett tryggare föräldraskap.

Foto: Anna Roström

Läs också

  1. 9 saker du borde säga till dina barn – varje dag!
  2. Vinn årskort på Junibacken