Första tandläkarbesöket – 5 tips!

Dags för första tandläkarbesöket för ditt barn? Vissa barn tycker att det känns kul och spännande medan andra barn kan vara oroliga och lite nervösa. Här är 5 tips för att underlätta vid första besöket hos tandläkaren.

1. Prata om det innan

Vid både läkarbesök och tandläkarbesök kan det vara bra att förbereda barnet så mycket som möjligt inför det. Prata om det hemma och fråga hur ditt barn känner. Kanske kan ni leka tandläkare hemma med gosedjur? Förklara vad som kommer att hända när ni kommer dit och varför man måste gå till tandläkaren.

2. Läs böcker tillsammans

Det finns många böcker om barn och tandläkaren. Några bra exempel att läsa tillsammans innan besöket är “Emma går till tandläkaren”, “Drutten och Plutten går till tandläkaren” och “Nicke Nyfiken hos tandläkaren”.

Läs också: Tandborstning på barn – 13 tips

3. Besök tandläkaren innan

Ett tips för att avdramatisera tandläkarbesöket kan vara att besöka tandläkaren innan. Det kan räcka med att bara kika hur det ser ut i väntrummet och bekanta sig med miljön.

4. Låt ditt barn sitta i ditt knä

Väl hos tandläkaren brukar det gå hur bra som helst om ditt barn vill sitta i ditt knä när tandläkaren undersöker ditt barns tänder. Det kan göra att ditt barn känner sig tryggare.

Läs också: 5 anledningar att skapa en bra tandvårdsrutin

5. Gör något roligt efteråt

Fira att ni klarat av det första tandläkarbesöket med att göra något roligt tillsammans!

Vill du har fler tips? Kika in hos Fluxkollen för massor av experttips ››

Läs också

  1. 6 myter om barn och tandvård
  2. 5 saker som ger mamman dåndimpen
  3. "Socker är som grus i barnens maskineri"