5 anledningar att skapa en bra tandrutin hemma – så gör ni! | Fluxkollen

5 anledningar att skapa en bra tandrutin hemma – så gör ni!

Det är sent, barnen har nästan somnat i soffan och att hoppa över tandborstningen känns frestande. Behöver man borsta tänderna morgon och kväll? Svaret är ja. Här hittar du 5 anledningar att skapa en bra tandrutin hemma, och tips på hur man kan göra.

Fluor gör skillnad!

På 60-talet var det inget ovanligt att vara tandlös och de flesta barn hade karies. Några år senare lanserades fluortandkrämen och fluortanten började komma på besök i skolorna. I kombination med nya kostråd och hjälp kring tandborstningsvanor minskade problematiken, tack och lov, drastiskt. 1985 hade tolvåringar i snitt tre kariesskadade tänder, idag har den siffran sjunkit till en.

Mindre risk för hål, inflammationer och tandsten

Genom att borsta tänderna med fluortandkräm morgon och kväll får du bort bakteriebeläggningar i munnen som annars kan leda till både hål i tänderna och inflammation i tandköttet. Du får också bort plack som, om det lämnas kvar, kan bli mineraliserat och utvecklas till tandsten. De grejerna slipper man ju gärna, eller hur?

Färre tandborstningskamper

Med en tydlig rutin blir tandborstningen efter en tid mindre av en kamp. Många föräldrar upplever att just tandborstningen är något barnen lätt sätter sig på tvären inför, men vet man att det är något återkommande varenda dag som ens föräldrar inte tummar på blir det tydligare och lättare för barnen att acceptera.

Bättre andedräkt

De flesta kan nog skriva under på att prata med någon som ryggar tillbaka på grund av ens andedräkt är pinsamt. Det finns ett enkelt sätt att undvika dålig andedräkt, både hos dig själv och barnen. Hur? Jo, genom att borsta tänderna morgon och kväll, såklart!

Du bidrar till barnens goda hälsa

Genom att ha en bra tandrutin hemma får dina barn med sig kunskap för livet. Med en god tandborstningsrutin i ryggraden är sannolikheten större att barnen fortsätter med samma rutin även när de blir stora, och på så sätt lär du dem att göra sitt bästa för sin egen munhälsa livet ut!

Så skapar ni en bra tandrutin hemma

Tumma inte på tandborstningen

Att borsta tänderna morgon och kväll med fluortandkräm är en rutin som måste fungera, och bästa sättet att visa det för barnen är att vara tydlig och konsekvent. Visa för barnen att du som förälder är noga med din egen tandborstning som ett gott exempel.

Alla ska med!

Gör tandborstningen till en självklar del av både morgon- och kvällsrutinen, och borsta gärna tillsammans. Genom att visa för barnen att tandborstningsrutinen är något som gäller för ALLA kan det bli lättare att ta till sig.

Börja Fluxa!

Att använda sig av fluorskölj som Flux gör att man tillför rätt mängd fluor till tänderna. Fluor stärker tandemaljen, stoppar utvecklingen av befintliga kariesangrepp på tänderna och faktiskt till och med kan läka små, ytliga kariesangrepp. Flux innehåller inga onödiga tillsatser och finns i anpassad styrka för barn från sex års ålder.
Källor: Svenska tandläkarförbundet, fluor.se

Att fluxa är enkelt knep för bättre munhälsa – se här hur Tvillingarna Lagergren fluxar!

Flux fluorprodukter finns att köpa på alla apotek och matvarubutiker i Sverige. Har du några frågor om produkterna eller hur du ska använda dem?
Kontakta Flux här ››

Dela på:


Tyck tillLÄS OCKSÅ


Tandtrollen tar inte sommarlov – 4 tips för en bra tandrutin i sommar

Sena kvällar, sovmornar och andra rutiner – eller inga rutiner alls under sommarlovet kan göra att det lätt slarvas med ...
Läs Mer

Så farligt är godis för barnens tänder

Påsken närmar sig och i Sverige äter vi mängder med godis under påskhelgen. Tandhälsan i Sverige är god men tandläkare ...
Läs Mer

”Borsta barnets tänder till 12 års ålder”

Hur viktigt är det att borsta mjölktänderna egentligen? Och hur länge ska man som förälder borsta barnets tänder? Tandhygienisten Anna-Karin ...
Läs Mer