Barnkläder & genus – så tänker experten
Tjejkläder och killkläder, vad är egentligen skillnaden? Varför är barnkläder uppdelade efter kön? Sheila ”Barnplaggsguiden” Arnell tänker på genus när hon skriver sina blogginlägg om barnkläder.
– Det som är mest upprörande är när ett märke eller en kedja har så uppenbart olika passform eller storlek på samma storlek, bara för att det råkar vara ett ”killplagg” eller ett ”tjejplagg”. Det är inte okej alls.
Läs också: Därför får ditt barn kalla fötter – felet nästan alla föräldrar gör
Hej Sheila! Du har en son och en dotter, hur tänker du när du klär barnen?
– Jag tänker att plaggen ska vara sköna att leka i. Det är det absolut viktigaste, och sedan att det ska vara bra funktion på ytterplagg.
Gör du skillnad på kläderna för att det är just en tjej och en kille?
– Vad det gäller funktion på barnkläder så gör jag absolut ingen skillnad. Men när det kommer till Aline, så har hon uttryckt intresse för att ha till exempel kjol eller klänning, då brukar vi försöka uppmuntra henne att ha det hon känner sig bekväm i. Ian däremot har inte kommit med några åsikter eller önskemål, och då försöker jag passa på att ha på honom leggings, som jag tror är det skönaste och enklaste att leka i. Aline föredrar till exempel koftor och rosa, medans Ian har mycket tröjor, han hatar sina koftor mm. Så viss skillnad bli det ju, men jag har ingen aktiv strategi.
Tänker du mycket på genus när du bloggar om barnkläder?
– Ja, det måste jag ändå säga att jag gör. Det är otroligt viktigt för väldigt många, och bör vara viktigt för alla. Sedan försöker jag att akta mig för att kategorisera för mycket, barn är ju barn och kläder är ju kläder. Det som jag tycker är mest upprörande, är när ett märke eller en kedja har så uppenbart olika passform eller storlek på samma storlek, bara för att det råkar vara ett ”killplagg” eller ett ”tjejplagg”. Det är inte okej alls. Sedan tycker jag också att det är viktigt att skilja på att klä sin dotter i rosa, eller son i blått, det måste inte vara fel bara för att. Det viktiga är att klä barnen bekvämt, som de själva vill när de blir äldre och inte utesluta plagg bara för att. Ett plagg kan passa alla. Och ett barns kön har inget med plagget att göra.
Läs också: Mät barnens fötter – så gör du
Tycker du att alla märken för barn borde köra unisex? Eller ska det vara uppdelat som det är idag?
– Jag vet inte riktigt vad jag tycker, själva uppdelningen är ju lite märklig, men å andra sidan är det ju så för vuxna överallt. Jag tycker däremot verkligen om när märkena inte kategoriserar på kön, utan på färg, eller storlek eller typ av plagg. Det känns mycket mer naturligt och härligt. Så, ja, jag tycker nog att det är bra att inte dela upp.
Vad tycker du om att det är mycket uppdelat efter kön på de stora varuhusen/kedjorna?
– Som jag skrev lite ovan så tror jag att det handlar mycket om gammal vana. Åhlens City i Stockholm gjorde en sjuk grej, gick från ouppdelat – till uppdelat (!!!???) tack och lov så fick de massa skit, så de bytte tillbaka. Och det är ju mycket bättre, att dela upp plagg efter märke, eller klädesgrupp, eller säsong eller något annat än kön.
Läs också: Tävla och vinn 1000kr hos Polarn O. Pyret
Om Ian vill ha klänning på sig, får han ha det då?
– Ja.
Finns det kläder du aldrig skulle sätta på dina barn?
– Nej, men jag är inte så förtjust i jeans, det är Rasmus däremot, så det försöker han ofta få på barnen.
Vad har du för tips på märken som har genustänk när det kommer till barnkläder?
– Det första jag tänker på är Mini Rodini, men även Polarn O. Pyret och Me&I och Katvig är magiska.