Därför får ditt barn kalla fötter – felet nästan ALLA föräldrar gör!

Varför får barnen kalla fötter trots varma skor? Och hur får du vantarna att sitta kvar? Barnplaggsproffset Sheila Arnell avslöjar 8 saker du förmodligen inte visste om barnkläder.

1. Skippa bomullsstrumpan
Har du en vanlig bomullsstrumpa på ditt barn, kanske med anti-halk plastpluppar, så spelar det ingen roll att du drar på barnet en raggsocka eller en ullstrumpa, hen kommer bli kall i alla fall. Det fungerar nämligen så att barnets fot svettas cirka 1 cl vätska i timmen, den vätskan kan inte transporteras bort ordentligt med bomull, speciellt inte när det finns plastpluppar under. Så skippa bomullsstrumpan när det är kallt, använd ull eller bambu.

2. Mössa är viktigare än vantar 
När man fryser så reglerar kroppen det genom att inte tillföra mer blod än nödvändigt till fingrar och tår. Det bästa sättet att hålla kroppen varm är att se till att man håller sig varm om huvudet, nacken och halspulsådern. Det vill säga, mössa och halsduk är otroligt viktigt! Betydligt viktigare än tex vantar (om man nu måste välja!)  Vid – 5 grader förlorar man hela 50% av kroppsvärmen genom huvudet. Så köp den där fleecekragen och en mössa som både håller varmt och torrt.

Läs också: Klä din bebis rätt i vinter – Sheila tipsar inför köp av overall

3. Välj rätt impregnering 
Impregnering/coating: Impregnering, eller coating som det ibland heter är något som lägger sig likt en hinna på utsidan av plagget. Här pratar man mycket om olika typer av impregneringar. Det finns till exempel dåliga val, som fluorföreningar ex PFOA/PFOS.  Men det är vanligare och vanligare att barnklädesmärken väljer ekologiska alternativ som Bionic finish ECO. Impregnering försvinner med slitage och tvätt, därför kan det vara extra bra att tvätta plagget med impregnering för att förstärka/återimpregnera. Speciellt om du har köpt en begagnad overall.

4. Vad är membran? 
Membran: Är ett skydd mot väta som vissa märken använder för att se till att plagget inte släpper in vatten och fukt. Ett membran är en hinna som släpper ut små molekyler, medan större molekyler inte släpps igenom. Svettdroppar är oftast små och vattendroppar är oftast stora. Ett membran kan alltså släppa ut svett inifrån, men håller vattendroppar ute. Det är skillnad mellan olika membran, så fråga/läs på om det håller vattentätt.

5. Så gör du rent ytterkläderna 
Ofta kan man bara ta en blöt trasa och torka bort smuts på barnens kläder, gör detta löpande så kommer de hålla mycket bättre.

Läs också: Ull eller fleece – vad är bäst till ditt barn? Experten förklarar! 

6. Rätt storlek på vantar 
Vi använder ofta för stora vantar på våra småttingar. Det verkar bra att kunna dra upp vanten över overallen, men oftast hamnar bara handen fel, och barnet fryser. Använd vantar med kortare skaft, i rätt storlek, sätt på dem först, och dra sen på overallen.

7. Återfukta stövlarna 
När dina svarta stövlar börjar bli gråa, då är dem torra! Använd olja, glycerol eller gummistövelsprej för att återfukta dem igen, det gäller även för barnens stövlar. Ta hand om dem så håller dem längre och bättre.

8. Sköljmedel är ofta onödigt
Sköljmedel förstör många typer av plagg, speciellt material som elastan och goretex. Så om du inte verkligen behöver det, skippa det.

Tips på bra vantar och overaller? Spana in Sheilas grymma recensioner här!

Recension: Vilken vante är bäst?
Recension: Reima overall 
Recension: Kavat Gimo
Recension: Kuling Overall 

För mer recensioner och barnplaggstips – missa inte Sheilas blogg!