Baka Hela Sverige Bakar-vinnarens tårta i helgen

FILE_E867EA72-3151-4D95-9716-510F558CE509
Torsdagskvällar är numera högtidskvällar hemma hos alla bakintresserade. Under hela hösten har vi fått se årets deltagare i succéserien Hela Sverige bakar tävla om att baka allt från helt nya recept till hederliga klassiker – och samtidigt försöka imponera på juryn. I säsongens sista avsnitt korades Göteborgstjejen Alexandra Larsson till årets vinnare i Hela Sverige bakar. Här delar hon med sig av ett av sina mest populära recept. 
Hej Alexandra, stort grattis till vinsten. Hur kändes det att vinna? 
– Att vinna Hela Sverige Bakar var ett bevis för mig att det jag gör och står för var något som juryn efterfrågade. Jag tror att det var mitt fokus och min inställning till saker som gjorde att jag kunde ta mig hela vägen. Så för mig är vinsten väldigt personlig på många plan.
Vad har det betytt för dig att vara med i Hela Sverige bakar?
– Att få vara med i programmet har varit en så enormt rolig resa. En resa jag kommer bära med mig hela livet, en rolig utmaning och en annorlunda och rolig utstickare från vardagen. Och framförallt har jag lärt mig så mycket!
Vad minns du mest från inspelningarna? 
När jag tänker tillbaka på HSBtiden blir jag helt varm och glad i kroppen. Allt i sin helhet blev så lyckat! Jag har fått lära känna fina människor, fått tid att reflektera över saker som man kanske inte hinner göra i vanliga vardagen. Det var en väldigt fin gemenskap genom hela inspelningen, vilket gjorde att det blev något annat än bara en tävling.

PERSONLIGT
Namn: Alexandra Larsson
Ålder: 26 år
Bor: Göteborg
Arbetar med: tatueringsborttagning.

N87B3968 CHAMPAGNESMULTRONTARTA

Champagne- och smultrontårta 

10–12 bitar i springform (20 cm i diameter)

Tid: 3–4 tim

Ugn: 175°

 

BOTTEN

1 dl (80 g) potatismjöl
1 dl (60 g) vetemjöl
2 1⁄2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
5 ägg
2 dl (180 g) strösocker
SMULTRONMOUSSE

150 g rostad sötmandel
1 1⁄2 gelatinblad
2 1⁄2 dl smultron (färska eller frysta)
2 äggulor
2 msk flytande honung
1 1⁄2 dl vispgrädde ev. smultronessens

 

CHAMPAGNEMOUSSE

3 gelatinblad
1 3⁄4 dl vispgrädde
1 1⁄2 dl champagne eller mousserande vitt vin
1 äggvita
1⁄2 dl strösocker

 

MASCARPONEKRÄM

240 g mascarpone
7 dl vispgrädde
1 msk vaniljextrakt
1 1/3 dl strösocker

 

BOTTEN

Blanda alla torra ingredienser i en skål.

Vispa ägg och socker i 10 minuter på låg hastighet. Sikta försiktigt ner mjölblandningen och vänd försiktigt ihop allt.

Smörj springformen och klä den med bakplåtspapper. Klä botten först, och klipp sedan remsor något högre än själva formen.

Häll smeten i formen. Grädda längst ner i ugnen i 40–45 minuter, kolla med en sticka att kakan är genom- gräddad. Låt kakan svalna i formen innan du tar ut den ur formen. Helst till dagen efter om du har tid, då är det lättast att dela den.

Dela kakan i 3 lika tjocka bottnar.

 

SMULTRONMOUSSE

Lägg gelatinbladen i en bunke med mycket kallt vatten.

Mixa smultronen. Sila av moset om du inte vill ha med fröna.

Vispa äggulor och honung tjockt och fluffigt i ungefär 5 minuter i en bunke.

Vispa grädden fast i en annan bunke. H Smält försiktigt gelatinbladen i en kastrull tillsammans med 1 matsked av grädden. Tillsätt lite av äggfluffet i gelatinet. Låt svalna något. Häll ner gelatinet i en fin stråle i äggfluffet, vispa hela tiden. Vänd ner smultronen i äggbland- ningen. Vänd till sist ner grädden i smultronblandningen. Tillsätt ev. smultronessens för mer smak.

 

CHAMPAGNEMOUSSE

 Rör mascarponen smidig. Vispa grädde och vanilj till mjuka toppar. Tillsätt sockret under vispning, tills grädden blir fast.

Vispa ner en tredjedel av grädden i mascarponen, och vänd sedan ner resten.

 

MONTERING

Lägg gelatinbladen i en bunke med mycket kallt vatten. Vispa grädden mjuk och fluffig. Krama ur vattnet ur gelatinet, och smält på låg värme i en kastrull till- sammans med 1 msk av grädden. Tillsätt champagne när allt gelatin är smält. Om det klumpar sig, värm försiktigt en stund till. Ta av från värmen och låt svalna. Vänd samman gelatinblandningen och grädden och låt stå i kylen i cirka 15 minuter. Vispa äggvitan till ett fast skum på medelhastighet med elvisp. Tillsätt sockret under vispning och vispa tills du har en blank massa. Vänd försiktigt ihop äggvitan med gräddblandningen. Lägg i spritspåse. Lägg en botten på ett tårtfat. Spritsa mascarponekräm ett varv längs med kanten. Fyll upp med smultronmousse innanför mascarponekanten. Lägg på en tårtbotten och spritsa ett varv med mascarponekräm längst med kanten. Fyll upp med champagnemousse innanför kanten. Lägg på locket och bred ut ett tunt och jämnt lager med mascarpone- krämen. Spara resten av krämen. Plasta in tårtan och låt den ”sätta sig” till dagen efter. Bred annars di- rekt ut mascarponekrämen runt om tårtan. Välj om du bara vill spackla runt med en spatula eller om du vill spritsa till exempel rosor runt om.

Se hela tiden till att tårtan är rak! Garnera fint med blommor.