Fira köttbullens dag! Bästa recepten på köttbullar

Vegetariska eller vanliga köttbullar? Oavsett vilket alternativ du väljer är köttbullens dag värd att fira med en riktigt god middag. Rulla små fina bollar och avnjut med potatis och gräddsås eller en god ajvarsås och pasta. LOPPIs toppbloggare Linnéas Skafferi delar med sig av sina bästa recept på den älskade vardagsmaten

Klassiska köttbullar med gräddsås:

ca 1 kg blandfärs
1 1/2 dl vetegroddar
2 dl mjölk/grädde
2 ägg
1 gul lök
2 msk senap av valfri sort
vitpeppar
salt
smör

Blanda färs, vetegroddar, mjölk/grädde och ägg. Finhacka löken och ha i den. Smaksätt med senap, vitpeppar och salt.
Smörj en ugnsform, forma färsen till köttbullar och lägg dem på plåten. Stek i ugnen på 225 °C tills de fått fin färg och är helt genomstekta.

Sås:

2 msk smör
3 msk vetemjöl
2 dl mjölk
3 dl grädde
2 msk oxfond
2 tsk soja
1 msk lingonsylt

Bryn smöret, tillsätt mjölet, lite i taget. Ha i lite mjölk åt gången och klumpfritt. Tillsätt resterande mängd mjölk, grädde, fond och soja. Låt koka ihop till en tjock sås. Smaka av med lite lingonsylt.

Servera köttbullar och sås med kokt potatis och lingonsylt.

Svårt att få till köttbullarna? Läs Linnéas bästa tips för att lyckas med de små runda bollarna här ››

Vegetariska köttbullar med ajvarsås:

2 dl solroskärnor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl svarta bönor
3 ägg
1 1/2 – 2 dl ströbröd
1 msk paprikapulver
1 knippe basilika
salt

Lägg solroskärnor i en mixer och mixa till ett fint mjöl. Skala och skär löken grovt. Ha i den tillsammans med vitlök och mixa tills löken är finfördelad.
Tillsätt sköljda svarta bönor. Pulsera mixern ett par gånger så att bönorna mosas. Tillsätt ägg, ströbröd (mängden ströbröd beror på hur stora ägg du har, känns smeten alldeles för lös, tillsätt lite mer ströbröd.), kryddor och basilika.

Blanda till en slät smet. Låt stå och svälla ca 15 minuter.

Blöt händerna med kallt vatten och forma smeten till bollar. Skölj av händerna i kallt vatten med jämna mellanrum så kladdar smeten mindre. Stek i en stekpanna i en klick smör tills de fått fin stekyta och är genomvarma.

Ajvarsås:
2 vitlöksklyftor
ca 400 g krossade tomater
2 dl ajvar
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk balsamvinäger
svartpeppar
färsk basilika

Pressa vitlöken och stek den mjuk i lite olja, Tillsätt krossade tomater, ajvar, buljong och balsamvinäger. Låt koka ihop till såsen tjocknar. Smaka av med svartpeppar och finhackad färsk basilika. Lägg i de vegetariska köttbullarna i ajvarsåsen. Servera med kokt pasta.

Besök Linnéas Skafferi för fler goda vardagsrecept, festmat och bakinspiration ››

/
/
/
/
/
/
stats