Veckans matsedel – 5 enkla och goda kycklingrätter
Dags att planera maten för veckan och den här veckan har Linnéa Seidel gjort en härlig matsedel med fem enkla och goda kycklingrätter. Det bjuds på allt från gräddig kycklingpasta till smaskiga chicken nuggets. Barnen kommer älska det!
Linnéa Seidel, som driver bloggen Linnéas skafferi, skriver en veckomatsedel med middagstips varje måndag, och matsedeln avslutas alltid med något riktigt smaskigt i dessertväg. Här är fem recept på riktigt goda middagar.
Veckans middagstips från Linnéas skafferi
Måndag: Kycklingbiffar
Du behöver:
700 g kyckling
1 röd lök
2 vitlökslkyftor
1 knippe färsk persilja
100 g färskost (gärna smaksatt)
1 ägg
citron
salt & peppar
Gör såhär:
Torka kycklingen torr med ett hushållspapper. Lägg den i en matberedare med knivarna monterade. Pulsera tills kycklingen är finfördelad. Skala och hacka lök och vitlök grovt. Ha i tillsammans med persiljan. Pulsera ett par gånger till så lök och persilja hackas.
Tag ur knivarna och ha i färskost och ägg. Pressa saften ur citronen och krydda med salt och peppar. Blanda allt väl. Hetta upp en stekpanna och ha i lite smör. Klicka i färsen och platta till med handen till biffar. Stek på hög värme tills de fått fin färg på båda sidor. Värm ugnen till 200 °C och lät kycklingbiffarna steka klart i ugnen.
Ajvarsås:
2 dl mild ajvar
3 dl turkisk yoghurt
citron
salt
Blanda ajvar och yoghurt, smaksätt med pressad citron och salt. Till mina kycklingbiffar serverade jag ugnsrostade morötter och en grön, fräsch sallad.
Tisdag: Krämig kycklingpasta
Du behöver:
700 g kyckling
1 lök
1 vitlök
1 burk (ca 200 g)soltorkade tomater
1 msk kycklingfond
1 dl vitt vin
3 dl grädde
1 påse (65 g) babyspenat
salt & svartpeppar
4 portioner valfri pasta
riven parmesan
oliver
Gör såhär:
Skär kycklingen i strimlor. Bryn den i en stekpanna i en klick smör. Skala och finhacka lök och vitlök. Låt dom steka med kycklingen. Strimla de soltorkade tomaterna och rör i dom tillsammans med kycklingfond och vitt vin. Reducera vätskan tills du har cirka hälften kvar. Tillsätt då grädde och låt koka samman till en tjock sås. Ha tillsist i spenaten. Smaka av med salt och svartpeppar. Koka pastan enligt anvisningarna och rör i den i såsen. Riv rikligt med parmesan över och lägg på några oliver. Servera direkt!
Onsdag: Kycklingklubbor i Croc Pot
Du behöver:
900 g kycklingklubbor
saft och skal från 1 eko-citron
1/2 dl olja
2 tsk flytande honung
färska örter (jag hade persilja, men ta de du gillar bäst)
salt & svartpeppar
Gör såhär:
Tina kycklingklubborna om de varit frysta. Torka av dom med ett papper. Blanda rivet skal och saft från en citron med olja, flytande honung och finhackade, färska örter. Lägg kycklingklubborna i en ugnsform eller i grytan till din Crock Pot. Gnid in dom ordentligt med marinaden. Strö över lite salt och svartpeppar. Låt gärna vila i kylen över natten.
I ugn:
Sätt ugnen på 180 °C och kör kycklingklubborna i drygt en timme. Har de fått dåligt med färg, höj värmen till 250 grader och sätt gallret högt upp. Håll koll så du inte bränner kycklingen. Ca 5-10 minuter brukar vara lagom.
I Crock Pot:
Sätt i grytan i din Crock Pot, sätt timern på läg i ca 6 timmar eller hög i ca 3 timmar. Det beror lite på hur stora kycklingklubbor du har. Ingen vätska behövs då kycklingen ger ifrån sig ganska mycket vätska medan den tillagas. När kycklingen är helt klar, lägg ut på en plåt och sätt in, högt upp i ugnen på 250 °C i ca 5-10 minuter eller tills de har fått fin färg. Skyn som blir kan du antingen frysa in och ha som bas nästa gång du gör en kycklinggryta eller använda till sås.
Torsdag: Kycklingpanna med svamp och färskost
Fredag: Hemgjorda chicken nuggets
För fler härliga recept och grym middagsinspiration – läs Linnéas blogg här!