Baka Hela Sverige Bakar-vinnarens tårta i helgen
– Att få vara med i programmet har varit en så enormt rolig resa. En resa jag kommer bära med mig hela livet, en rolig utmaning och en annorlunda och rolig utstickare från vardagen. Och framförallt har jag lärt mig så mycket!
När jag tänker tillbaka på HSBtiden blir jag helt varm och glad i kroppen. Allt i sin helhet blev så lyckat! Jag har fått lära känna fina människor, fått tid att reflektera över saker som man kanske inte hinner göra i vanliga vardagen. Det var en väldigt fin gemenskap genom hela inspelningen, vilket gjorde att det blev något annat än bara en tävling.
Ålder: 26 år
Bor: Göteborg
Arbetar med: tatueringsborttagning.
Champagne- och smultrontårta
10–12 bitar i springform (20 cm i diameter)
Tid: 3–4 tim
Ugn: 175°
BOTTEN
1 dl (80 g) potatismjöl
1 dl (60 g) vetemjöl
2 1⁄2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
5 ägg
2 dl (180 g) strösocker
SMULTRONMOUSSE
150 g rostad sötmandel
1 1⁄2 gelatinblad
2 1⁄2 dl smultron (färska eller frysta)
2 äggulor
2 msk flytande honung
1 1⁄2 dl vispgrädde ev. smultronessens
CHAMPAGNEMOUSSE
3 gelatinblad
1 3⁄4 dl vispgrädde
1 1⁄2 dl champagne eller mousserande vitt vin
1 äggvita
1⁄2 dl strösocker
MASCARPONEKRÄM
240 g mascarpone
7 dl vispgrädde
1 msk vaniljextrakt
1 1/3 dl strösocker
BOTTEN
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Vispa ägg och socker i 10 minuter på låg hastighet. Sikta försiktigt ner mjölblandningen och vänd försiktigt ihop allt.
Smörj springformen och klä den med bakplåtspapper. Klä botten först, och klipp sedan remsor något högre än själva formen.
Häll smeten i formen. Grädda längst ner i ugnen i 40–45 minuter, kolla med en sticka att kakan är genom- gräddad. Låt kakan svalna i formen innan du tar ut den ur formen. Helst till dagen efter om du har tid, då är det lättast att dela den.
Dela kakan i 3 lika tjocka bottnar.
SMULTRONMOUSSE
Lägg gelatinbladen i en bunke med mycket kallt vatten.
Mixa smultronen. Sila av moset om du inte vill ha med fröna.
Vispa äggulor och honung tjockt och fluffigt i ungefär 5 minuter i en bunke.
Vispa grädden fast i en annan bunke. H Smält försiktigt gelatinbladen i en kastrull tillsammans med 1 matsked av grädden. Tillsätt lite av äggfluffet i gelatinet. Låt svalna något. Häll ner gelatinet i en fin stråle i äggfluffet, vispa hela tiden. Vänd ner smultronen i äggbland- ningen. Vänd till sist ner grädden i smultronblandningen. Tillsätt ev. smultronessens för mer smak.
CHAMPAGNEMOUSSE
Rör mascarponen smidig. Vispa grädde och vanilj till mjuka toppar. Tillsätt sockret under vispning, tills grädden blir fast.
Vispa ner en tredjedel av grädden i mascarponen, och vänd sedan ner resten.
MONTERING
Lägg gelatinbladen i en bunke med mycket kallt vatten. Vispa grädden mjuk och fluffig. Krama ur vattnet ur gelatinet, och smält på låg värme i en kastrull till- sammans med 1 msk av grädden. Tillsätt champagne när allt gelatin är smält. Om det klumpar sig, värm försiktigt en stund till. Ta av från värmen och låt svalna. Vänd samman gelatinblandningen och grädden och låt stå i kylen i cirka 15 minuter. Vispa äggvitan till ett fast skum på medelhastighet med elvisp. Tillsätt sockret under vispning och vispa tills du har en blank massa. Vänd försiktigt ihop äggvitan med gräddblandningen. Lägg i spritspåse. Lägg en botten på ett tårtfat. Spritsa mascarponekräm ett varv längs med kanten. Fyll upp med smultronmousse innanför mascarponekanten. Lägg på en tårtbotten och spritsa ett varv med mascarponekräm längst med kanten. Fyll upp med champagnemousse innanför kanten. Lägg på locket och bred ut ett tunt och jämnt lager med mascarpone- krämen. Spara resten av krämen. Plasta in tårtan och låt den ”sätta sig” till dagen efter. Bred annars di- rekt ut mascarponekrämen runt om tårtan. Välj om du bara vill spackla runt med en spatula eller om du vill spritsa till exempel rosor runt om.
Se hela tiden till att tårtan är rak! Garnera fint med blommor.