Ost- och skinkpiroger som passar perfekt som utflyktsmat
Foto: Petra Kyllerman
30 st
Deg:
30 g jäst (blå)
1/2 dl olja
4 dl mjölk
1/2 msk honung
10 dl vetemjöl
1 tsk salt
Fyllning:
400 g skinka
3 dl riven ost
1 gul lök
2 ägg
2 dl creme fraiche
2 msk sötstark senap
2 msk tomatpuré
Salt och peppar
- Lös jästen i vatten och olja och tillsätt övriga ingredienser utom saltet. Jobba i maskin 10 min eller för hand 12 min. Tillsätt saltet och jobba några minuter till. Jäs övertäckt med plastfolie i 90 min.
- Fyllningen: Skär skinkan och löken i små bitar och blanda ihop med övriga ingredienser.
- Dela degen i 30 bitar. Kavla ut dom till platta cirklar, ca 1 dm diameter. Lägg en msk fyllning på och vik över ena halvan deg. Tryck till kanten hårt och vik upp den en bit. Lägg alla piroger på plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg och strö över sesamfrön. Grädda. I 200 grader i ca 15-20 min.
Servera med en fräsch sallad!