När är det fettisdagen 2023?
Varje år firar vi som bekant fettisdagen, eller semmeldagen. För många är detta lite av en höjdpunkt, även om den i dag inte är viktig på samma sätt som förr. Här får du veta allt du behöver veta om fettisdag – och inte minst när den infaller i år.
När infaller fettisdagen 2023?
I år infaller fettisdagen tisdagen 21 februari. För den som ser fram emot en godtagbar anledning att äta semlor – om man nu verkligen behöver en sådan – så är det den dagen man ska ringa in.
- 2023 infaller fettisdagen tisdagen 21 februari.
Vad är fettisdagen?
Fettisdagen, som även kallas för semmeldagen, är en dag då vi enligt tradition äter semlor. Till skillnad från många nyare dagar av liknande slag, som kladdkakans dag, så är det här en mycket gammal tradition. Denna dag har faktiskt funnits sedan 1500-talet!
Är fettisdagen samma dag varje år?
Nej, denna dag är rörlig och datumet kan variera ganska mycket mellan olika år. Detta beror på att den hänger ihop med påsken, på så sätt att man förr fastade fram till påsk. Fettisdagen skulle därför inträffa 47 dagar, eller 7 veckor, före påsk. Den infaller dock alltid sista tisdagen före fastan, vilket kan vara som tidigast 3 februari och som senast 9 mars.
Varför firar vi denna dag?
Fettisdagen härstammar från 1500-talet, då man åt semlor inför den 40 dagar långa fastan. Fettisdagen var sista chansen att äta upp sig inför fastan. Dåtidens semlor såg dock inte alls ut som dagens semlor, utan dagens semla kom först på 1920-talet.
Hur många semlor äter vi i Sverige?
Vi äter faktiskt otroligt mycket semlor i Sverige. Bara under fettisdagen äter vi 6 miljoner semlor i landet, under en enda dag. Totalt äter vi 50 miljoner semlor under säsongen. Det här är, med andra ord, ett mycket populärt bakverk.
Fettisdagen i korthet
- Fettisdagen inträffar alltid mellan blåmåndagen och askonsdagen.
- Datumet är roligt, då fettisdagen ska infalla 47 dagar (eller 7 veckor) innan påsk.
- Fettisdagen kan som tidigast infalla 3 februari, och som senast 9 mars.
- Under fettisdagen äter vi 6 miljoner semlor i Sverige.
- Namnet semla kommer från det latinska ordet simila, som betyder fint mjöl.
- Traditionen att äta semlor denna dag kommer från 1500-talet.
- Ursprungligen handlade detta om att äta upp sig inför fastan.
- Semlan så som den ser ut i dag kom först på 1920-talet.