15 saker du vill veta om förlossningen – innan det är dags

Värkar, känslan av att bajsa på sig och avslag. Under och efter en förlossning går du igenom en hel del. Här är 15 saker du kanske vill veta innan du ligger där…

1. Så känns en värk på riktigt.
Du har fått förklarat för dig hur en värk ska kännas men det är inte förens de kommer på riktigt du förstår hur det känns.

2. Vattnet måste inte ha gått.
Bara cirka 1 av 10 förlossningar startar med att vattnet går. De allra flesta förlossningar startar med värkar.

3. De tre stegen.
En vaginal förlossning består av tre delar. Ett öppningsskede, utdrivningen och efterbördsskedet. Före öppningsskedet kommer latensfasen som är kroppens förberedelse inför förlossningen.

4. Öppningsskedet.
I öppningsskedet öppnar sig livmodershalsen gradvis och barnets huvud tränger ner genom bäckenet. Livmoderhalsen brukar öppna sig ungefär en centimeter i timmen om man föder för första gången.

5. Utdrivningsskedet.
Det här skedet startar vanligtvis när barnets huvud trycker mot bäckenbotten. Det utlöser känslan av att vilja krysta och hjälpa till att trycka på under värkarna.

6. Efterbördsskedet.
Livmodern börjar dra ihop sig och moderkakan lossnar.

LÄS OCKSÅ: ”5 missar vi alla gjort med första barnet ”

7. ”Jag kissar på mig!”
Det känns som att du kissar på dig, men i själva verket är det bebisen som trycker på med all sin kraft mot urinblåsan.

8. ”Nu bajsar jag på mig!”
Det är inte helt ovanligt att det kommer lite bajs under en vaginal förlossning. Du tar i för kung och fosterland och att kontrollera tarmtömningen är inte helt lätt – och är kanske inte något du bryr dig så mycket om där och då.

9. ”Nu vill jag gå hem!”
Det är väldigt vanligt att vråla både det ena och det andra under förlossningen. Att vilja gå hem kan kännas lockande men är inte ett jättebra alternativ om du inte vill föda hemma vill säga.

10. Lustgasen – en gratis fylla.
En lagom dos av lustgasen kan vara härligt och hjälpa till vid värkar, men om du drar i dig för mycket kan det hända att du känner dig ordentligt berusad. Men var lugn, det går över om du tar några andetag utanför masken.

LÄS OCKSÅ: ”16 aha-upplevelser du får när du skaffar barn”

11. Smärtan kommer att gå över.
Ingen förlossning pågår för evigt. Den smärtan som du upplever kommer att gå över. Kroppen är helt fantastisk.

12. Moderkakan ska ut.
Efter att din bebis har kommit ut ska även moderkakan komma ut. För vissa kan det vara smärtsamt och komma som en chock när man trodde att det var över så fort bebis var ute, för andra känns det inte alls. 

13. Att sy i snippan.
Om du får bristningar i snippan under förlossningen kan du behöva sy några eller många stygn. Det görs oftast under lokalbedövning.

14. Avslaget.
Avslag är en blodig flytning som kommer från såret i livmodern och brukar försvinna efter fyra till sex veckor. Om avslaget blir illaluktande, du får feber eller ont i nedre delen av magen så kan det vara ett tecken på infektion. Då ska du ringa din barnmorska eller söka hjälp på gynekologisk akutmottagning.

15. Eftervärkar.
Efter att moderkakan har kommit ut börjar livmodern att dra ihop sig och det kallas för eftervärkar. Eftervärkarna är starkast i början och särskilt vid amning.

Foto: Shutterstock

Nyfiken på vilka gravida kändisar som väntar och får barn 2020? Se nedan i videon!

Läs också

  1. 15 aha-upplevelser du får när du skaffar barn
  2. 16 saker man inte vill att ens partner gör under förlossningen
  3. 10 misstag alla nybörjarföräldrar gör – känner du igen dig?
stats