Veckans matsedel: 5 galet goda pastarätter
Pasta är enkel och god vardagsmat som de flesta i familjen brukar uppskatta. Har du fastnat i samma pastarätter kommer här ett gäng recept för inspiration till veckans middagar.
Linnéa Seidel, som driver bloggen Linnéas skafferi, skriver en veckomatsedel med middagstips varje måndag, och matsedeln avslutas alltid med något riktigt smaskigt i dessertväg. Här är fem recept på pastarätter som går snabbt att göra.
Veckans middagstips från Linnéas skafferi
Måndag: Bönpasta med kyckling och pesto
Du behöver:
1 kg kyckling (jag använde innerfilé)
1 röd lök
2 klyftor vitlök
3 dl creme fraiche
1 liten burk grön pesto
salt & peppar
soltorkade tomater
Parmigiano Reggiano
färsk basilika
bönpasta, jag brukar köra med Risentas bönpasta och gillar fettuccine bäst
Gör såhär:
Stek kycklingfiléerna på ganska hög värme i en klick smör så de får fin färg runt på.Sänk värmen något. Skala och skär löken i minera bitar. Skala och pressa eller finhacka vitlöken. Låt det steka med kycklingen.
Blanda creme fraiche, pesto, salt och peppar i en skål. Häll det över kycklingen och löken, låt koka ihop på svag värme.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Häll vattnet av pastan men spar någon deciliter. Rör i pastan tillsammans med soltorkade tomater skurna i mindre bitar i pestosåsen. Späd såsen med pastavattnet vit behov. Låt koka någon minut. Servera med riven parmesan och färsk basilika.
Tisdag: Vegetarisk lasagne
Du behöver:
10 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 fp krossade tomater
1 fp linser (färdigkokta på tetra eller i en konservburk)
3 dl mjölk eller grönsaksbuljong
1 stor burk keso
persilja
salt och peppar
1 fp färsk lasagne eller bönpasta
3 dl riven smakrik ost
Gör såhär:
Skölj och skär purjolöken i små bitar. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Fräs dem mjuka i lite smör i en större kastrull eller gryta. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver. Låt fräsa en liten stund.
Blanda i krossade tomater, linser, mjölk eller grönsaksbuljong. Detta får nu koka ihop en liten stund. Ha i keso,, finhackad persilja, salt och peppar. Varva pasta och kesoröran i en ugnsfast form. Strö över ost och gratinera i 225°C i cirka 30 minuter eller tills pastan är helt klar och osten smält och fått fin färg. En sallad på rivna morötter och solroskärnor är så gott att ha till! Enkel, hemlagat mat när den är som bäst!
Onsdag: Krämig kycklingpasta
Du behöver:
700 g kyckling
1 lök
1 vitlök
1 burk (ca 200 g)soltorkade tomater
1 msk kycklingfond
1 dl vitt vin
3 dl grädde
1 påse (65 g) babyspenat
salt & svartpeppar
4 portioner valfri pasta
riven parmesan
oliver
Gör såhär:
Skär kycklingen i strimlor. Bryn den i en stekpanna i en klick smör. Skala och finhacka lök och vitlök. Låt dom steka med kycklingen. Strimla de soltorkade tomaterna och rör i dom tillsammans med kycklingfond och vitt vin. Reducera vätskan tills du har cirka hälften kvar. Tillsätt då grädde och låt koka samman till en tjock sås. Ha tillsist i spenaten. Smaka av med salt och svartpeppar. Koka pastan enligt anvisningarna och rör i den i såsen. Riv rikligt med parmesan över och lägg på några oliver. Servera direkt!
Torsdag: Pastasås med röda linser
Fredag: Oxfilépasta
För fler härliga recept och grym middagsinspiration – läs Linnéas blogg här!