Allt om havandeskapsförgiftning: Risker, symptom & behandling

Havandeskapsförgiftning eller preeklampsi som det också kallas är en komplikation med högt blodtryck som kan inträffa vanligtvis efter graviditetsvecka 34. De flesta påverkas inte speciellt mycket men här är tips på vad du bör vara uppmärksam på.

Regelbundna kontroller hos barnmorskan med blodtrycksmätning och urinprov hjälper er ha koll på om det finns risk för havandeskapsförgiftning.

Läs också: Springmask hos barn: symptom, behandling och orsaker

Vad är havandeskapsförgiftning?

Havandeskapsförgiftning är en komplikation med högt blodtryck som du kan få när du är gravid, vanligtvis förekommande i slutet av graviditeten efter vecka 34. Det höga blodtrycket kan påverka dina organ eller att barnet växer dåligt.

Symptom på havandeskapsförgiftning

Skulle du uppleva symptom på havandeskapsförgiftning så finns det tecken du kan vara uppmärksam på. Kontakta din barnmorska eller läkare så du kan undersökas och eventuellt få behandling om det behövs. Kroppens reagerar med högt blodtryck vilket påverkar alla kvinnor olika men barnmorska eller läkare kontrollerar regelbundet att blodtrycket inte överstiger  140/ 90. 

Symptom som:

  • Högt blodtryck
  • Kraftig huvudvärk som inte går över efter värktablett
  • Händer, fötter och ansikte svullnar upp snabbt
  • Du går upp mycket i vikt på kort tid
  • Din syn påverkas med flimmer och ljuskänslighet
  • Smärta i bukens övre del och under revbenen eller i ryggen.

Hur märker man havandeskapsförgiftning?

De flesta får inga symptom på havandeskapsförgiftning utan det upptäcks vid rutinkontroll hos barnmorskan. Skulle några av dessa värden vara över det normala träffar man läkare för att planera eventuell behandling.

Barnmorskan kontrollerar: 

  • Proteinet i blodet
  • Blodtryck 

Läs också: Fästingar: Komplett guide till fästingsäsongen

Är havandeskapsförgiftning farligt?

Alla kvinnor reagerar olika så det är viktigt att vara lyhörd för symptom och gå på de regelbundna kontrollerna hos barnmorskan. Kontroller görs för att undvika att kvinnan eller barnet blir allvarligt sjuka. Behandling sätts in om det skulle behövas.

Behandling av havandeskapsförgiftning

Det finns ingen medicin mot havandeskapsförgiftning. Kvinnan får råd att vila så mycket det går och undvika stress. Skulle blodtrycket ändå stiga för högt kan hon få ta blodtryckssänkande mediciner.

Kan barnet dö av havandeskapsförgiftning?

Finns det risk för att att barnet eller du som kvinnan kan komma till skada så kan läkare besluta om att sätta igång förlossningen eller utföra ett kejsarsnitt tidigare än planerat.

Hur länge kan man gå med havandeskapsförgiftning?

Eftersom det är vanligast med havandeskapsförgiftning efter v. 34 och de flesta inte får allvarliga symtom så kan barnet komma på utsatt datum precis som planerat. Symptom brukar försvinna snart efter förlossningen men kan i vissa fall stanna kvar några veckor efter att bebisen är född.

Då ökar risken för havandeskapsförgiftning

Även om orsaken ännu inte är helt känd så har man sett tecken på att risken för havandeskapsförgiftning ökar då kvinnan har något eller några av dessa faktorer, enligt 1177 vårdguiden:

  • Du har haft havandeskapsförgiftning under en tidigare graviditet
  • Du har en autoimmun sjukdom som SLE eller antifosfolipidsyndromet, APS
  • Du har i en tidigare graviditet haft för tidig avlossning av moderkakan eller att barnet har dött i magen
  • Du har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2
  • Du väntar tvillingar
  • Du har en njursjukdom
  • Du har högt blodtryck
  • Du har blivit gravid med hjälp av IVF med äggdonation.

Vad är orsaken till havandeskapsförgiftning?

Forskning pågår på varför man får havandeskapsförgiftning även kallad preeklampsi, man tror att immunförsvaret reagerar för att partiklar från foster och moderkaka läcker ut i blodet och resulterar i högt blodtryck.

Havandeskapsförgiftning andra graviditeten

Förstagångsföderskor löper större risk att drabbas av havandeskapsförgiftning än andragångsföderskor. Det är alltså inte någon högre riskfaktor den andra graviditeten.

Källa:  1177 Vårdguiden, Södertäljesjukhus.se

 

Läs också

  1. 10 saker du INTE vill höra när du är gravid
  2. 16 saker man inte vill att ens partner gör under förlossningen
  3. 21 överraskningar du har eller kommer att ha varit med om under din graviditet
/
stats