10 saker du INTE vill höra när du är gravid

gravid-kvinna

Att vara gravid verkar innebära att vem som helst får kommentera ditt utseende. När som helst och hur som helst. Här är tio saker du inte vill höra när du väntar barn.

1. Det är tvillingar va?

2. Men guuud, du är graaavid! (No shit, Sherlock.) Jag måååste få känna! (Nej, det måååste du inte.)

3. HUR mycket har du gått upp nu? Vad väger du? Va? Va?! VA!

4. Jaa, * hum hum * att sätta barn till den här hemska världen. De kommer nog att få uppleva både världskrig och jordens undergång.

5. När värkarna kommer: bara lita på din instinkt, din kropp vet vad den ska göra. (Fly! Springa och skrika! Min kropp vill inte klyvas i två delar.)

Läs också: Lisa om hemmaförlossningen: “Försökte knipa”

6. Min kusin, hon sprack ju mellan Skåne och Haparanda om man säger så.

7. Men guud – vilken liten mage! (Men guud vad du ger mig ångest om tillväxt nu.)

8. Är det första barnet? Nu blir livet sig aldrig likt igen. (Sluta hota mig!)

9. Är det andra barnet? Det är nu den riktiga livsstilsförändringen kommer. (SLUTA sa jag!)

10. Nu måste det väl ändå vara dags snart! (Jag är i femte månaden och jag har ätit väldigt mycket tacos. Eller: det var dags för två veckor sen och det är dags för dig att hålla tyst.)

Av: Viktoria Hansén
Artikelbild: fizkes/ Shutterstock

Mer:

Trotsiga barn? 8 orsaker till att ditt barn får utbrott


15 kommentarer

 1. Nenna skriver:

  Ja, flera av de där känner man igen.. Just de där med att påpeka hur mkt man kommer spricka, hur liten eller stor man är osv är jättejobbigt. Men det jobbigaste är om man säger ”men du, jag vill faktiskt inte höra några skräckhistorier” (för det är oftast de som kommer upp först) så respekterar folk inte det utan ska ändå i detalj återge hemskheter för den gravida. SUCK.

 2. Nelly skriver:

  Detta fick jag höra i förra veckan: Ska ni ha så tätt? Hur tänkte ni nu? Det kommer ju bli ett helvete för er!! *stora ögon och förfärad min* (Är idag i v. 36 och min son är 18 månader. Inte riktigt de peppande orden man vill höra!! Plus att detta kom efter att personen i fråga undrade hur gammal min son var…har inte bett om sådana former av upplysningar)

 3. petra skriver:

  Eller som mig, fick frågan om jag har en månad kvar?
  Nej jag har gått halvvägs i graviditeten..grrr!!;) haha
  Blogg.loppi.se/petra

 4. Martina skriver:

  Den värsta kommentaren fick jag när jag satt på sjukhuset med hemska värkar och ännu värre ångest för att barnmorskorna ville proppa i mig antibiotika och konstaterade att den enda bedövning jag kunde få (pga allergier) var totalbedövning. Trodde inte att jag kunde få en värre start på förlossningen när en ”kompis” skrev: ”äsch, det där är ingenting, det är de kommande 18 åren som är det värsta”.

 5. N skriver:

  Punkt 4 (om världskrig etc) hade jag inte velat höra. Att jag hade en liten mage fick jag höra i början av graviditeten med första barnet. Sedan blev den dock riktigt stor, och med tvåan blev den ännu större. Men jag hade inga problem med att folk trodde att det var tvillingar eller att jag var längre gången. Snarare tvärtom, jag blev glad. Magen var stor för att barnet växte! Ingen blir ju sur när folk säger ”Vad stor din son/dotter har blivit”. Så varför skulle jag klaga på folk som kommenterade min stora mage med bebisen i? 😉

 6. Lena E skriver:

  Någon (kommer ej ihåg vem) har räknade ut att det är mest ekonomiskt att få barn vart 3:dje år, hur personen har räknat vet jag inte. Sen om det stämmer eller inte ska vara osagt.

 7. Fanny skriver:

  Åh vikthetsen, har en kompis som frågade säkert 3 ggr under graviditeten hur mycket jag gått upp och jag svarade samma varje gång, jag vet inte för jag väger mig inte (BM kollade vikt och jag bad att slippa se vilket var helt ok med henne) och jag har inte vägt mig nu heller. Hon frågade nu senast ”hur mycket har du gått ner, st du tappat alla gravodkilona?” MEN jag väger mig ju inte, och WHY THE FUCK DO YOU CARE? Åh. Så matt

 8. Karin skriver:

  Eller som jag fick höra:
  ”- Ska du göra fostervattensprov?”
  ”- Nä. Det erbjuds man inte om man är under 35.”
  ”- Men kräv att få göra ett! Det kan ju vara nåt fel.”

 9. Essie skriver:

  Gud, vad folk är lättkränkta. Livet blir lättare om man inte är så skitnödig, jag lovar.

 10. Sofie skriver:

  Efter varje barnmorskebesök får jag frågan om hur mycket bebisen i magen väger. Personen får samma svar varje gång ”jag var inte där för att kolla hur mycket bebisen väger”…

 11. Emilia skriver:

  Tjaa, min värsta kommentar var att jag borde göra abort, eftersom min dotter skulle bli en börda för samhället. Inte roligt eller humoristiskt på något vis, men det bemötande fick jag eftersom hon råkade vara ett solskensbarn, född med down syndrom!
  Kan berätta att idag är hon 8 månader snart, och högt älskad ?

  1. LOPPI skriver:

   Det är nog den värsta kommentaren vi hört!

 12. Birgitta skriver:

  Att sitta här och läsa alla lättkränkta kommentarer och inse att inget förändrat sig och att inse att NU ÄR DET DERAS TUR!
  //
  En som gått igenom allt detta och överlevt.
  PS! En dag i framtiden kommer ni också att skratta åt detta och le igenkännande.

 13. Emelie skriver:

  -”Vaaad blir det?!”

  -”Ehrm …. jadu.. jag tippar människa men helt säker kan man ju inte vara och ärligt talat så känns det som en bläckfisk”

Visa kommentarer

Vad tycker du? Skriv en kommentar!

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.