Alkohol på midsommar med barn nära – ja eller nej?

För många innebär midsommar blommor i håret, små grodorna runt stången och snaps till sillen. Men hur är det egentligen med alkohol och barn? LOPPI frågade sina och Vimedbarn.se toppbloggare hur de resonerar kring högtiden midsommar och alkohol när barn är med.

ditte_svanfeldt

Ditte Svanfeldt: ”Alkohol är okej, men inte fulla vuxna”

– Jag tycker att alkohol är okej men inte fulla vuxna när barn är med. Ett glas rosé eller champagne men inte massa snaps och så vidare. Tips! Vi köper nästan alltid små flaskor för då blir det bara ett glas var då vi alltid har barn runt omkring oss.

angelica-lagergren-midsommar

Angelica Lagergren: ”Bjud på alkoholfritt bubbel!”

– Ett glas vin eller så är okej, men grejen är den att det sällan stannar vid ett glas vin för de många. Det blir ofta öl, snaps och vin varvat. Och för att inte glömma whiskyn till kaffet efter maten. För barnens skull tycker jag att högtider som midsommar och jul gärna får vara alkohol med måtta. Och går det inte med måtta, ja då tycker jag faktiskt att det lika gärna kan bjudas på alkoholfritt bubbel istället.

alkohol_midsommar

Foto: Sandra Rogers

Laila Högfeldt: ”Sluta smutskasta föräldrar som vill dricka”

– Jag tycker absolut att kan kan dricka lite vin/öl till midsommar. Personligen är inte jag ute efter att dricka mig full och jag vet att jag kan hantera alkohol till en rimlig nivå. Jag tycker att man ska sluta smutskasta föräldrar som vill dricka en lagom mängd alkohol till midsommar. Alla som dricker är inte alkoholberoende och alla börjar inte bete sig illa. Min mormor och morfar kommer från Portugal och dricker alltid ett glas vin till maten oavsett om det är midsommar eller en vanlig dag, men det stannar just vid ett glas vin. Är man en person som har svårt att sätta gränser när man dricker alkohol bör man ju alltid undvika att dricka alkohol i samband med barn.

carola_wetterholm

Carola Wetterholm: ”Jag har inte druckit alls under många år”

– Jag är uppvuxen med föräldrar som hade massa kul fester med alkohol i de mängderna att de blev glada och lite kul tramsiga, och jag och min syrra älskade det. Vi var ett stort gäng, fem sex sju familjer med ungar i samma ålder och även om jag visst sett aspackade vuxna som barn så var det inget jag någonsin tyckte var obehagligt. Jag är ju nu ett barn av 70-talet då det mesta var tillåtet och barnen var med på allt så det spelar såklart in. Men jag tror att det är stor skillnad på hur barn till folk som inte kan hantera alkohol alls upplever det, mot hur barn till föräldrar som dricker måttfullt upplever det. Jag har inte druckit alls under många år eftersom jag varit gravid massa gånger och ammat länge men nu ser jag inga fel i att dricka något till mat, eller ta nåt glas vin i solen.  Men det är stor skillnad på nåt glas och fylleslag! Det sista är direkt olämpligt i ungars närvaro.

midsommarpuss-lagergren

Jessica Lagergren: ”Obehagligt med fulla vuxna”

– Jag tycker att det är upp till var och en när man är vuxen att ta det beslutet. Men jag minns själv att jag uppskattade att mina mamma inte var berusad vid högtider när jag var barn. Jag tyckte att det var obehagligt med fulla vuxna och därför tycker jag att man ska dricka med måtta i sällskap av barn överlag.

emilys_liv_midsommar

Emily Ödmark: ”Inte okej med starksprit”

– Jag tycker det är okej i rimliga mängder. Att sitta och dricka starksprit med barn i sällskapet tycker jag inte är okej. Men att ta något att dricka till maten ser jag absolut inget problem med. Är man vuxen tycker jag man själv borde kunna veta vad som är lämpligt och hur mycket man klarar av.

claudia_midsommar_loppi

Claudia Galli Concha: ”Låt inte barnen se er bli påverkade”

– Jag tycker absolut inte att påverkade vuxna och barn är en acceptabel kombo. Ska man ha fyllefest eller fest där folk bara ska bli lite ”sköna” så tycker jag att man ska ha en annan plan för barnen. Barn märker även mycket små förändringar i karaktär hos vuxna…tänk på det. Låt inte barnen se er bli påverkade. Att lita på att folk har eget omdöme gör jag aldrig när det kommer till sprit och fest.

Läs också

  1. Duka för midsommarlunch
  2. Midsommarrecept – bästa tipsen!
  3. Roliga midsommarlekar att göra med barnen