Vintertid 2021 – tips för smidig övergång med barnen

För barnfamiljer är det ett gissel om man vanligtvis har morgonpigga barn när det är dags att ställa om till vintertid. Här kommer tipsen ni kan tänka på när det är dags att vrida tillbaka klockan!

Läs mer: Då är det dags att ställa om till vintertid 2021

Att ställa om till vintertid kan vara något av ett skräckscenario för familjer med små barn som redan innan tidsomställningen är uppe i arla morgonstund. Hur ska man som förälder till det morgonpigga barnet när det är dags att ställa om klockan? LOPPI hjälper dig tillrätta!

1. Förbered barnet i god tid

För en vuxen med bra sömnrutiner har omställningen på en timme inte så stor inverkan. För barn är det svårare. De behöver längre tid på sig att ställa om. Det kan därför vara bra att redan någon dag i förväg skjuta fram rutinerna.

”Ställ om” klockan redan ett par dagar i förväg och håll barnet uppe lite längre än vanligt redan från och med fredagen, så blir det inte en chockomställning på söndagen.

Försök hålla barnet upp lite längre på kvällen, förslagsvis en kvart. Addera en kvart nästa kväll. Efter ett par dagar kommer hen vara i fas med vintertid och ni slipper gå upp klockan fem.

2. Var utomhus mycket under ”omställningsperioden”

Att vara utomhus gör att vi sover bättre på nätterna. Försök sikta på några goda nätters sömn i den mån det går (och ja, vi vet att det är lättare sagt än gjort).

3. Var beredd på tidig morgon… Ändå

Kanske har du försökt ställa om klockan till vintertid ”by the book”, det vill säga successivt dag för dag. Men hur du än gör kommer du säkert behöva förbereda dig på att det blir en tidig morgon, ändå. Kanske kan du göra det så enkelt som möjligt genom att förbereda god frukost, som ni kan njuta av lite extra lång tid just den dagen klockan ställt om!

Vintertid bättre för hälsan

Av vilken anledning ställer vi då om klockan? Det har med ljuset att göra och vårt allmänna välbefinnande. Medicinska experter är helt eniga i frågan. Vintertid är bättre för hälsan. Vi behöver varje minut av dagsljus vi kan få, särskilt här i Norden. Solljuset får vår hjärna att vakna och komma igång. Därför är det viktig att ta vara på soltimmarna och komma ut, helst under morgonen eller förmiddagen.

Till alla föräldrar säger vi bara: ladda kaffekokaren och ha förtröstan, det går över.

Artikelbild: Unsplash / Unsplash

Läs också

  1. 17 tips på roliga höstlovsaktiviteter – alla åldrar
  2. Halloween 2023 i Stockholm med barn: Tips på 9 saker att göra