Veckans recept: 5 smarriga pannkaksrecept

5 smarriga pannkaksrecept

Pannkaka, pannkaka, ge mig mera pannkaka! Här är Linneá från Linnéas Skafferis fem bästa pannkaksrecept. Vad sägs om äppelpannkakor, bananpannkaka eller en ljuvlig pannkakstårta?

5 goda pannkaksrecept för alla smaker

pannkaka_tunnTunna pannkakor

Du behöver: (ca 12 st)
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
salt
en nypa socker
smör att steka i

Läs också: ”Recept på kanelbulleplättar”

Gör såhär:
Ett pannkaksrecept alla behöver. Blanda mjölet med hälften av mjölken och rör till en klumpfri smet. Tillsätt äggen, ett i taget. Häll sedan i resterande mängd mjölk och rör slätt. Blanda i salt och socker. Låt gärna stå i minst 30 minuter i rumstemperatur innan du gräddar.

Hetta upp pannkakslaggen med en klick smör i. Ha i ca 3/4 dl pannkakssmet i den varma laggen och svinga runt den så hela bottenytan täcks av smet. Lossa kanterna försiktigt med hjälp av en smal stekspade. Vänd när pannkakssmeten börjat stelna och den fått fin färg under. Upprepa tills all smet är slut. Servera med grädde, färska bär och din favoritsylt. Perfekt som enklare lunch, som mellanmål eller till brunch.
pannkakor

Pannkakor på bara 1 ägg

Du behöver (5 små pannkakor):
2 dl mjölk
1 dl mjöl
1 ägg
salt
smör till stekning

Gör såhär:
Självklart finns det pannkaksrecept även för de dagar kylen ekar tom! Blanda mjölk och mjöl, vispa tills alla små klumpar är borta. Tillsätt ägg och en liten nypa salt.
Hetta upp en stekpanna av mindre modell, ha i en liten klick smör. Häll i lagom mängd smet (jag brukar alltid använda ett mått för att få i lika mycket smet till varje pannkaka). Grädda tunna pannkakor och servera med vad ni gillar bäst!

Läs också: ”Recept: Rosa varm choklad”

apple

Äppelpannkakor

Du behöver (8 mellanstora pannkakor):
2 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 ägg
1 tsk salt
2 syrliga äpplen

Gör såhär:
Blanda de torra ingredienserna med hälften av mjölken, tillsätt ägg och resterande del mjölk. Rör till en jämn smet. Riv äpplena grovt och rör i dem.
Hetta upp en liten stekpanna och ha i en klick smör. Rör om och ha i en klick smet. Stek på medelvärme tills de fått fin färg på båda sidor. Servera med ett stort glas iskall mjölk!

Läs också: ”6 recept till picknicken”
banan

Bananpannkakor

Du behöver:
4 ägg
2 mogna bananer
smör eller kokosolja att steka i

Gör såhär:
Mixa ägg och banan i en skål. Hetta upp smör eller olja i en pannkakaslagg och stek pannkakorna på medelvärme. Jag tog ca 3/4 dl per bananpannkaka och stekte på medelvärme. Låt pannkakan stelna lite på ovansidan innan du vänder den. Jag serverade keso och färsk frukt till bananpannkakorna. En riktigt hit tyckte stora som små!
pannkakaa

Pannkakstårta

Du behöver:
2 1/2 dl vetemjöl
5 dl mjölk
3 ägg
1 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
smör till stekning

5 dl sylt
4 dl grädde
bär

Gör såhär:
Blanda mjölet med hälften av mjölken och vispa till en klumpfri smet, tillsätt resten av mjölken, äggen, salt och vaniljsocker.
Hetta upp en liten stekpanna och ha i en klick smör, grädda pannkakorna gyllene och låt dem svalna helt. Vispa grädden. Lägg den första pannkakan på ett tårtfat bred sylt och grädde över, upprepa tills du får en lagom hög tårta. Dekorera med bär och ät på direkten!

För fler härliga recept – besök Linnéas Skafferi