Ta stickling på din monstera – så gör du för att lyckas

Glöm gröna fingrar och krångliga skötselråd – monstera är växten som sköter sig själv. Det är även enkelt att ta sticklingar på en monstera. LOPPI ger dig svar på hur du maximerar din monstera och lyckas med dina sticklingar.

Monstera är en växt som blir allt mer populär vilket är lätt att förstå. Växten är både dekorativ och lättskött vilket gör den till en favorit hos många. Här hittar du en guide hur du lyckas med sticklingarna! 

Läs också: Sticklingar av palettblad – så här gör du!

Ta stickling på monstera – dela på spontana skott

Det är väldigt enkelt att ta sticklingar på en monstera och dela med sig till vänner och familj. Att ge bort en stickling är alltid en uppskattad present.

  1. För att ta stickling på din monstera så behöver du endast dela din moderplanta.
  2. När du delar din planta så växer det ut spontana skott. De spontana skotten är dina nya sticklingar på din monstera som du varsamt kan sära och gräva upp ur krukan.
  3. När du grävt upp sticklingarna på din monstera kan du enkelt plantera dem i en ny kruka.

Ta stickling på monstera – beskära stjälkar

  1. Om du inte vill dela på skotten ska du skära av en stjälk och placera i ett glas med vatten tills att stjälken får rötter. När din monstera stickling har fått rötter kan du plantera plantan i en kruka.
  2. Det är viktigt att du delar dina monstera vid en grenklyka på toppen av växten, du kan inte bara skära av ett blad. Din monstera stickling behöver ha en luftrot för att kunna växa. En luftrot är en liten brun pinne eller bula som du ser på växtens grenar.

Foto: Pexels

Tips för att lyckas med dina sticklingar på monstera

Monstera vill ha det ljust och varmt men inte stå i direkt solljus. Ett tips är att placera plantan eller din monstera stickling 2-3 meter från fönstret, då får plantan och sticklingen både solljus och skugga och kan växa i lugn och ro.

När du tar sticklingar på monstera är det viktigt att komma ihåg att vattna. Du får gärna spraya dina monstera sticklingar med vatten flera gånger om dagen. Ju fuktigare blad – ju finare blad. Monstera är en tropisk växt som inte vill ha det för torrt.

Mer:

Stickling från elefantöra – enkel guide att följa

Artikelbild: Pexels