Stickling från elefantöra – enkel guide att följa

En fin elefantöra i kruka

Ge bort en liten symbolisk present i form av en stickling av ett elefantöra. LOPPI ger dig en enkel steg för steg-guide.

Elefantöra är en klassisk krukväxt som på senare år fått ett rejält uppsving. Det är en tacksam planta att ta sticklingar från eftersom växten bokstavligen skjuter ifrån sig sticklingar från ursprungsplantan. Att ta sticklingarna är enkelt och skadar inte ditt elefantöra. Vi går igenom hur du gör!

Stickling från elefantöra: steg för steg

Elefantörat skjuter ut egna små jordskott som poppar upp bredvid moderplantan titt som tätt. Det är dessa små skott som du ska ta som sticklingar.

  1. Vänta tills sidoskottet har växt cirka 6-8 centimeter
  2. Välj skottet som ser starkast ut och som har till synes störst rötter
  3. Gräv ut skottet, som nu är din stickling, och klipp sedan av rötterna vid moderplantan
  4. Kontrollera att sticklingen ser frisk och stark ut. En stor stickling har större chans att växa till sig och överleva!
  5. Fyll en kruka med jord
  6. Gör ett hål för sticklingen och plantera elefantörat och se till så att plantan står stadigt
  7. Vattna lagom mycket – elefantöra ska inte stå alltför blött

Du kan även ta sticklingar på elefantöra genom att skära av moderplantan med en vass kniv. Ta sticklingen du skurit av och sätt i ett glas vatten i några veckor. När sticklingen har fått rötter och växt till sig planterar du den enkelt i en kruka. 

Sticklingar från elefantöra

Foto: Shutterstock / Luoxi

Sticklingar på elefantöra – skötselråd

Även om elefantöra är en tålig växt och det är enkelt att ta sticklingar på elefantöra så finns det några tips som ökar chansen för att din stickling ska rota sig fint.

Placering

Placera din stickling i ett halvsoligt fönster – ju mindre ljus desto större blad får sticklingen.

Vattning

Kom ihåg att vattna lagom mycket. Sticklingar av elefantöra får gärna torka ut mellan vattningarna.

Toppning och beskärning

Du kan själv bestämma utseende på din planta. Om du vill ha ett elefantöra som ser kompakt och fylligt ut, ska du toppa din växt med jämna mellanrum samt låta de nya sticklingarna i krukan vara kvar. Växten kommer att växa på bredden istället för på höjden som den traditionellt gör och få ett buskigt utseende! Om du hellre vill att din stickling av elefantöra ska växa på höjden så låter du din planta vara och toppar inte växten. Elefantöra kan bli cirka 50 centimeter höga. 

Elefantörat har ökat i popularitet

Elfantöra heter på latin pilea peperomiodes och kallas på engelska för pancake plant eller chinese money plant. Den härstammar från Kina och trivs bra i rumstempererat klimat året om. Först i mitten av 40-talet kom den till Skandinavien, men kallades då för missionärsplantan eller parasollpilea. Under senaste decenniet har den fullkomligt exploderat i popularitet. Numera är den lika trendig i de svenska hemmen som vilken monstera som helst. Den söta växten syns i de flesta inredningsmagasin och tar inte mycket tid i anspråk.

De runda bladen nästan svävar över plantan och gör att de påminner lite om plättar. Det är en hyfsat lättskött växt och är tacksam att ta sticklingar från tack vare sina fina små sidoskott. En perfekt liten present till den som varit barnvakt eller om du ska på middag.

Lycka till med dina sticklingar!

Artikelbild: Pexels

Läs också

  1. Så tar du sticklingar på din aloe vera – enkel guide
  2. Närodlade råvaror i säsong - se listan och få recept
  3. Humlestick: Kan man bli stucken av en humla?