Sexuella övergrepp på barn måste upphöra – så kan ALLA föräldrar bidra i kampen
1 av 5 barn utsätts för sexuella övergrepp i Sverige*. Det säger sig självt att vi måste få en förändring, och faktum är att det finns enkla saker vi föräldrar kan göra för att bidra till förändring. Det är dags att bryta tystnaden.
De senaste veckorna har hashtagen #metoo florerat vilt och väckt något som kan liknas vid en revolution. Hundratals personer har stått upp mot trakasserier och sexuella övergrepp i vuxenvärlden, och tvingat flera företag att göra skillnad. Även om initiativet är bra och framgångsrikt i vuxenvärlden ska ett barn inte behöva ta ansvaret att dela med sig på det sättet, och en stor del av ansvaret för att antalet övergrepp på barn ska minska ligger på folkvalda, myndigheter och skolan. Men självklart kan även vi föräldrar göra något för att skapa skillnad.
I helgen lanserade Childhood foundation sin kampanj för #bryttystnaden, med syfte att uppmärksamma hur (för) vanligt det är med sexuella övergrepp på barn och lyfta den skillnad vi alla kan göra.
– Ett av fem barn i Sverige utsätts någon gång under sin barndom för sexuella övergrepp.* Fastän det är så många som drabbas pratar vi väldigt lite om det och framför allt inte ur barnens perspektiv. Därför vill vi att samtalet om övergrepp och integritet ska börja redan i barndomen, tillsammans med barnen. Då kan man förebygga många övergrepp innan de sker och ge de barn som redan utsatts förutsättningar att förstå och berätta, säger Paula Guillet de Monthoux, generalsekreterare på World Childhood Foundation.
Hur pratar man då med sitt barn om sexuella övergrepp utan att skrämma, skuldbelägga eller peka ut någon? Även om det kan kännas olustigt kan samtalen hemma göra stor skillnad för barnens förutsättningar att förstå vad övergrepp är och till följd av det våga berätta om de skulle bli utsatta. Med hjälp av de tre ledorden ”LYSSNA, TALA, GE” kan du som förälder få till bra samtal med barnen anpassade efter deras ålder och utveckling.
Lyssna – för att märka tecken på sexuella övergrepp**
Barn berättar inte alltid tydligt om de skulle bli utsatta för övergrepp, dels för att det kan kännas läskigt, för att de är rädda att någon ska bli ledsen eller för att de inte har orden för att berätta. Därför är det superviktigt att som vuxen vara lyhörd på barnets signaler. Det finns inga typiska beteenden barn som varit utsatta för sexuella övergrepp visar, men som vuxen kan man vara uppmärksam på följande:
- Förändringar i barnets beteende och humör som dykt upp från ”ingenstans”
- Om barnet börjar agera utåtagerande på ett sexuellt sätt som inte stämmer överens med deras utveckling för åldern.
- Fysiska skador eller märken på barnet. Här kan du läsa mer om fysiska skador som kan vara tecken på sexuella övergrepp och/eller våld i hemmet.
Tala – för att visa att barnet har en trygg miljö att prata i
Prata om kroppen och vilka delar som är privata och vad man får och inte får göra min sin egen kropp och andras.
- Förklara att det aldrig är barnets fel om hen utsätts för sexuella övergrepp. Det är viktigt att barnet förstår dels det, men också att hen inte ska behöva känna skam för att berätta om hen skulle bli utsatt.
- Prata om hemlisar. Förklara att det finns olika sorters hemligheter. Vissa är okej att ha, som till exempel om man planerar presenter eller drar en vit lögn. Andra hemligheter, som på något sätt gör att man mår dåligt, är tvärtemot väldigt viktiga att berätta. Oavsett om någon annan säger att man inte får berätta.
- Ha en öppen dialog. Ta vara på tillfällen i vardagen då ni kan prata om rättigheter och skyldigheter, och vad som är okej och inte. Även om ett samtal är bättre än inget kan barnet behöva kontinuerlig påminnelse om att hen får prata, reflektera och berätta.
Ge – av dig själv och din trygghet
Var en närvarande vuxen. Det bästa man kan göra för att minska antalet sexuella övergrepp mot barn är att vara en närvarande och trygg vuxen, och ge barnet ett sammanhang där hen känner sig säker och känner att hen kan prata om både lätt och svårt. Både föräldrar och andra vuxna i barnets närhet, som förskolepersonal, vänner till familjen eller en moster, är värdefulla så länge de ger av sig själva.
Om ett barn har blivit utsatt – ge hen stöd. Återigen, var en kärleksfull trygg vuxen och fortsätt vara det. Att barn blir utsatta för sexuella övergrepp är inget annat än fruktansvärt, men de som klarar sig bra ur det hemska är de som haft någon i sin närhet som erbjudit ett tryggt stöd.
Ge till Childhoods arbete. Hjälp andra att hjälpa. Childhood är en barnrättsorganisation som arbetar med att förebygga våld och övergrepp mot barn. Deras arbete finansieras helt och håller av stöd från frivilliga. För att bidra ekonomiskt kan du swisha valfritt belopp till 90 90 036.
Så kan du få hjälp att starta dialogen med ditt barn
- ”Vilda säger NEJ!”. Att läsa är ett utmärkt sätt att börja prata om sånt som kan vara svårt. Boken ”Vilda säger NEJ!” lär barnet sätta ord på kroppens delar, på känslor och att berätta om sånt som inte känns bra. Boken innehåller också en vuxenhandledning. ”Vilda säger NEJ” finns att köpa här.
- Titta på ”Brottsligt” på Barnkanalen. Childhood tipsar om avsnitt 7 av serien ”Brottsligt” som finns på Barnkanalen Play. 6:20 minuter in i programmet kommer ett inslag om övergrepp som passar för lite äldre barn, från cirka sex års ålder.
- ”Stopp, min kropp”. Rädda barnen har tagit fram en handbok för föräldrar och vuxna som heter ”Stopp, min kropp” som innehåller handfasta råd och tips och som går att ladda ner här.
Så kan du hjälpa ett barn som blivit, eller som du misstänker blir, utsatt
Får du reda på, eller anar du, att ett barn blir utsatt för sexuella övergrepp är det viktigt att agera direkt och anmäla det till myndigheterna.
- Ring till socialtjänsten. Kontakta socialtjänsten i din kommun och berätta vad du vet och vad du tänker. Det går att vara anonym.
- Prata med barnet. Du kan inte tvinga någon att berätta, men gör väldigt tydligt att möjligheten finns och att du finns där och inte har planer på att överge barnet.
*Siffrorna kommer från Stiftelsen Allmänna Barnhusets undersökning ”Det gäller ett av fem – fakta om barn, sexuella övergrepp och sexuell exploatering i Sverige (2015)”
**Barn kan visa alla dessa tecken utan att de har blivit utsatta för sexuella övergrepp. Men, är du orolig att något barn är utsatt för sexuella övergrepp, möter våld i hemmet eller far illa på annat sätt kan du alltid ringa socialtjänsten anonymt och höra om det är skäl nog att göra en orosanmälan.
Läs också: Försvarsspray för självförsvar är lagligt i Sverige