Så påverkas barnen av stora barngrupper

Så påverkas barn av stora barngrupper

Stora barngrupper har visat påverka barn negativt. Det sänker deras välmående och gör dem mer stressade. Extra påverkade blir barn i ett- till treårs åldern.

Det är inte bara barnen som påverkas. Stora barngrupper gör också att förskollärarna i vissa fall tvingas välja bort aktiviteter som enligt läroplanen bör finnas med i verksamheten.

I en intervju i SVT menar Pia Williams, professor i barn- och ungdomsvetenskap på Göteborgs universitet, att bortfall av viktiga moment och de stora barngrupperna gör att samspelet mellan förskollärare och barn kan bli svårare.

– Konsekvensen blir en väldigt ojämlik förskola för barn när det gäller lek, omsorg, lärande och utveckling, säger Pia Williams.

Läs också: “5 lekar som främjar ditt barns språkutveckling”

Pia Nittmar, förskollärare på Munspelets skola i Lund, upplever att problemen är ännu fler.

– Ljudvolymen är det största problemet. Vi har tydliga regler. Barnen får inte prata högt inomhus och om några barn blir för högljudda och spralliga får de springa av sig ute. Som pedagog måste man vara tydlig med vad som gäller och försöka att inte släppa för mycket. Det är ju för barnens skull. De mår bäst av att veta vad som gäller, säger hon.

Läs också: “Går det att förebygga matallergi hos barn?”

Färre barn per pedagog

Enligt Pia Williams ger forskningen inget stöd för stora barngrupper i förskolan, utan lyfter vikten av mindre grupper. Idag finns det riktlinjer från Skolverket om hur stora barngrupperna får vara där rekommendationen ligger på max 12–15 barn per grupp beroende på ålder.

– Vi brukar göra smågrupper av den större gruppen. Där jag jobbar är vi tre pedagoger på 25 barn, så då försöker vi istället ha tre grupper med 8–9 i varje. Den storleken på barngrupp är mer lätthanterlig, speciellt vid inomhusaktiviteter. Är man ute är det lättare med stora grupper, så när vädret tillåter försöker vi att vara ute så mycket som möjligt.

Läs också: “20 vanliga namn INGET barn fick 2017”

Trots rekommendationen från Skolverket anser Pia Williams att barngruppernas storlek är en komplex fråga. Det bör snarare anpassas efter barnens ålder, lärarnas kompetens och antal barn per lärare.

– Det finns en smärtgräns för hur många barn det kan vara i en förskolegrupp. Det är inte barns bästa om man har en förskollärare på elva småbarn, varken för den vuxna eller barnet, säger Pia Williams i en intervju i SVT.

Stora barngrupper gör barnen trötta

Drömstorleken på en barngrupp? Frågar man Pia Nittmar så är svaret 15 barn på tre pedagoger.

– Om man utgår från min arbetsplats där vi är tre pedagoger så hade antalet blivit fem barn i varje grupp. Då kan vi verkligen se alla barn, hjälpa och stötta dem. De barn som låter och är stökiga, är tyvärr de man uppmärksammar. Då är det svårare att fånga upp de som sitter tysta. Man har ett ständigt dåligt samvete för de barnen. Men är tre barn sjuka, i vår grupp om 25 barn, så märks också en stor skillnad. Vi märker att barnen har mer energi när gruppen minskat något. Lägre ljudvolym ger piggare barn, säger hon.

Läs också

  1. 10 vanliga situationer som uppstår när du är på väg till och från förskolan
  2. 5 tips på hur du förbereder ditt barn på syskon
  3. Bästa tipsen inför förskolestarten - förskolläraren tipsar!