Så påverkas ditt barn av en för stor barngrupp

Stora barngrupper har visat sig påverka barn negativt. Det sänker barnens välmående och gör dem mer stressade – och extra påverkade blir barn i 1 till 3-årsåldern. 

Stora barngrupper i förskola och skola är ett ständigt omdebatterat ämne. Stress, rastlöshet och höga ljudnivåer är några av de största negativa konsekvenserna av för stora barngrupper. Och det är inte bara barnen som påverkas. Pedagogernas arbetsmiljö påverkas också negativt av för stora barngrupper och många menar att de inte kan genomföra det som står i läroplanen ifall barngruppen är för stor.

Stora barngrupper är en fråga om ojämlikhet

I en intervju i SVT menar Pia Williams, professor i barn- och ungdomsvetenskap på Göteborgs universitet, att bortfall av viktiga moment och de stora barngrupperna gör att samspelet mellan förskollärare och barn kan bli svårare.

– Konsekvensen blir en väldigt ojämlik förskola för barn när det gäller lek, omsorg, lärande och utveckling, säger Pia Williams.

Läs också: 5 lekar som främjar ditt barns språkutveckling

Pia Nittmar, förskollärare på Munspelets skola i Lund, upplever att problemen är ännu fler.

– Ljudvolymen är det största problemet. Vi har tydliga regler. Barnen får inte prata högt inomhus och om några barn blir för högljudda och spralliga får de springa av sig ute. Som pedagog måste man vara tydlig med vad som gäller och försöka att inte släppa för mycket. Det är ju för barnens skull. De mår bäst av att veta vad som gäller, säger hon.

Läs också: Går det att förebygga matallergi hos barn?

Färre barn per pedagog

Enligt Pia Williams ger forskningen inget stöd för stora barngrupper i förskolan, utan lyfter vikten av mindre grupper. Idag finns det riktlinjer från Skolverket om hur stora barngrupperna får vara där rekommendationen ligger på max 12–15 barn per grupp beroende på ålder.

– Vi brukar göra smågrupper av den större gruppen. Där jag jobbar är vi tre pedagoger på 25 barn, så då försöker vi istället ha tre grupper med 8–9 i varje. Den storleken på barngrupp är mer lätthanterlig, speciellt vid inomhusaktiviteter. Är man ute är det lättare med stora grupper, så när vädret tillåter försöker vi att vara ute så mycket som möjligt.

Trots rekommendationen från Skolverket anser Pia Williams att barngruppernas storlek är en komplex fråga. Det bör snarare anpassas efter barnens ålder, lärarnas kompetens och antal barn per lärare.

– Det finns en smärtgräns för hur många barn det kan vara i en förskolegrupp. Det är inte barns bästa om man har en förskollärare på elva småbarn, varken för den vuxna eller barnet, säger Pia Williams i en intervju i SVT.

Så många barn blir en för stor barngrupp

Drömstorleken på en barngrupp? Frågar man Pia Nittmar så är svaret 15 barn på tre pedagoger.

– Om man utgår från min arbetsplats där vi är tre pedagoger så hade antalet blivit fem barn i varje grupp. Då kan vi verkligen se alla barn, hjälpa och stötta dem. De barn som låter och är stökiga, är tyvärr de man uppmärksammar. Då är det svårare att fånga upp de som sitter tysta. Man har ett ständigt dåligt samvete för de barnen. Men är tre barn sjuka, i vår grupp om 25 barn, så märks också en stor skillnad. Vi märker att barnen har mer energi när gruppen minskat något. Lägre ljudvolym ger piggare barn, säger hon.

Läs också

  1. Höstterminen 2021: Terminsstart & datum för skollov
  2. 10 vanliga situationer som uppstår när du är på väg till och från förskolan
  3. Bästa tipsen inför förskolestarten - förskolläraren tipsar!