Så gör du din egen kefir – enkelt recept till superdrycken

Kefir är en syrlig mjölkprodukt, ungefär som yoghurt. Precis som surkål, kimchi och andra jästa produkter gör den susen för magen. Den går att köpa i din matvarubutik – men du kan också göra den själv. Här är ett recept på egengjord kefir!

Kefir är en riktig boostdryck och görs på jästa mjölksyrebakterier. De goda bakterierna i kefir är toppen för magen – och ordet ”kefir” betyder till och med ”må bra”. Det går att göra sin egen kefir utan särskilt stor ansträngning, och när du väl kommit igång är det en perfekt dryck att börja dagen med. Som en hälsoshot för magen!

(Det går också bra att använda kefir precis som en vanlig yoghurt, med flingor, blåbär och banan till exempel.)

Recept på egengjord kefir

OBS! Kefiren tar några dygn att framställa, men själva stegen du behöver göra själv går mycket snabbt.

Du behöver:

  • En rymlig glasbehållare som passar för fermentering
  • Kefirgryn (går att köpa på nätet)
  • Mjölk, förslagsvis komjölk
  • En silduk

Mängd: 

  • 1 msk kefirgryn
  • 7 dl mjölk

Gör så här:

1. Se till att din glasbehållare är ren och helt steriliserad innan du börjar.

2. Häll mjölken i din glasbehållare och tillsätt kefirgrynen.

3. Sätt på locket och placera din blandning i rumstemperatur i 1-2 dygn.

4. När blandningen stått i rumstemperatur i ett eller två dygn är det dags att sila bort kefirgrynen från blandningen med en silduk. Släng inte kefirgrynen – du kan återanvända dem. De kommer bli fler, eftersom de är ”organiska”, och du kan till och med börja ge bort gryn till kompisar om du vill.

5. Förvara din silade kefir kallt och påbörja redan nu en ny omgång.

6. När du börjat få in vanan kan du börja smaksätta din kefir med lime, citron, lingon eller vanilj. Lite beroende på hur du vill ha den, helt enkelt!

Vad är hälsofördelarna med kefir?

Kefir innehåller riktigt bra mjölksyrebakterier som din mage älskar. Den sägs till och med kunna minska risken för typ 2-diabetes och sänka kolesterolvärdet i kroppen. Framför allt är det just probiotikan i kefiren som gynnar ditt tarmsystem. Lider du av IBS, stressmage eller gaser kan du testa att införa kefiren i din dagliga morgonrutin.

Kan jag ha kefiren i en smoothie?

Ja, självklart!

Artikelbild: Unsplash / Pexels

Läs också

  1. Pickla rödlök snabbt – superenkelt recept att testa
  2. 10 nyttiga och snabba mellanmål
  3. 10 tips att tänka på när man bakar med surdeg