The Mamas i Melodifestivalen 2021: “Vi är så taggade på att göra det här igen”

The Mamas är redo för Melodisfestivalen 2021. De startar som bidrag nummer 4 i den sista deltävlingen.

The Mamas har tagit hela Sverige med storm sedan de ställde upp i Melodifestivalen första gången. De tog hem tävlingen 2020 men gick miste om Eurovision på grund av pandemin. I år är de mer taggade än någonsin att stå på scen med en ny låt.

– Årets bidrag är orsaken till att vi ställer upp igen, säger trion till Loppi.

The Mamas är ett namn som har lagt sig på svenskarnas minne sedan de ställde upp i Melodifestivalen 2019 tillsammans med John Lundvik. Efter det känslomässiga beskedet att de vunnit tävlingen som John Lundviks bakgrundssångare gav glädjetårarna mersmak. Redan 2020 ställde de upp igen i Melodifestivalen med låten Move. Även denna gång tog den kraftfulla trion Sveriges hjärtan med storm. Efter en turbulent vår av restriktioner stod det dock klart – Eurovision skulle inte genomföras. 

De håller alla med varandra om att året som har gått har bjudit på blandade känslor. Inte minst efter beskedet om att Eurovision Song Contest blev inställt efter vinsten i Melodifestivalen.

– Det var ju såklart det bästa för alla att det blev inställt, det har ju liksom varit en pandemi, säger Loulou Lamotte och de andra två nickar instämmande.

Även om tjejerna i efterhand tycker att det var det bästa beslutet med tanke på situationen, hoppades de ändå någonstans att den stora finalen skulle bli av. 

– Jag kunde ändå inte låta bli och tänka att de kanske ringer och säger att vi kommer få genomföra Eurovision senare under hösten, säger Dinah Yonas Manna med ett litet skratt.

“Det är så roligt att de vill ha med oss igen, att de inte har tröttnat på oss än”

Trots att vinsten i Melodifestivalen 2020 fick avslutas utan Eurovision syns ingen bitterhet hos någon av de tre tjejerna. De är övertygade om att det var bäst att det blev som det blev. 

– Vi är bara så otroligt tacksamma över att vi är friska och våra familjer är friska. Vi har fått göra massa roliga saker ändå. Och nu får vi göra Mello igen vilket ska bli jättekul, säger Dinah Yonas Manna.

The Mamas hade inte planerat att delta i Melodifestivalen 2021 men kände att låten talade så starkt till dem att de var “tvungna” att ställa upp igen.

– Inget av åren letade vi efter en “Mello-låt” utan vi letade bara efter riktigt bra låtar. Båda år kände vi att vi ville skicka in bidragen, sen var det bara att hålla tummarna. Det är så roligt att de vill ha med oss igen, att de inte har tröttnat på oss än, säger Dinah med glimten i ögat.

Vill visa en mer mogen sida av sig själva

Låten In The Middle beskriver de som en känsla av hopp och att kunna fortsätta ta sig framåt, trots alla hinder längs vägen. Ashley Haynes menar att de alla har en egen relation till årets bidrag, inte minst hon själv som inte har fått tillfälle att träffa sin familj som bor på andra sidan Atlanten i Washington, USA. Jämfört med förra årets låt Move, menar Ashley att de nu istället visar en mer mogen sida av dem själva.

– Varje gång vi sjunger den här låten känner vi så starka känslor. Det är nog bra att vi får sjunga den flera gånger om innan det är dags så vi inte börjar gråta när vi uppträder, säger Dinah och de andra två är inte sena att stämma in.

Pandemin har bjudit på många svårigheter för människor över hela världen, ett mörkt år som även har präglat musikvärlden. The Mamas planer ställdes in, gig efter gig. Ändå tycker de att året har gett dem många positiva erfarenheter. 

– I och med att vi inte fick göra Eurovision har vi fått fokusera på andra sätt att göra och dela vår musik. Vi har även insett hur stort Mello faktiskt är utanför Europa, berättar Dinah.

Främsta syftet i år är inte att ta sig till Eurovision

Dinah Yonas Manna beskriver vidare hur de har fått respons från hela världen från människor som lyssnar på deras musik dagligen – något som gjort dem väldigt berörda. Nu är de mer laddade än någonsin att ta sig an Melodifestivalen igen, även om det främsta syftet inte är att ta sig till Eurovision.

– Det roligaste med det här året är att vi kommer få kicka igång det på riktigt nu med Mello. Vårt fokus ligger på att ha så himla kul, säger de.

Till skillnad från bidraget Move har låten en djupare innebörd och de alla tre håller med om att vem som helst kan relatera till årets bidrag på något sätt.

– Alla kan känna med den här sången och den har olika betydelse för alla som lyssnar. Oavsett vem du är eller var du befinner dig kommer alla någon gång känna att de måste kompromissa för att nå varandra, avslutar Ashley.

Medlemmarna i The Mamas:

Stephanie Louise (Loulou) Caroline LaMotte 

Från: Skåne, Malmö

Ålder: 39 år

Familj: Pojkvännen Marcel, sonen Marvin och dotter Millie May

Yrke: Artist, singer/ songwriter

Aktuell med: Melodifestivalen 2021 med låten In The Middle

 

Dinah Yonas Manna 

Från: Stockholm, Nacka

Ålder: 39 år

Familj: Döttrarna Amanda och Olivia

Yrke: Artist, sångare

Aktuell med: Melodifestivalen 2021 med låten In The Middle

 

Ashley (Ash) Rena Haynes

Från: Washington D.C

Ålder: 34 år

Familj: Familj bosatt i USA

Yrke: Artist, sångare

Aktuell med: Melodifestivalen 2021 med låten In The Middle

Artikelbild: Jan Danielsson

Text: Evelina Milerud

Läs mer:

Alvaro Estrella och Vicky Perez: “Vi klickade direkt!”

Författaren Emily Joof: “Barnen är min inspiration”